Tot een paar jaar geleden hadden dieselmotoren de wind in de zeilen. Belgen kozen massaal voor dit type verbrandingsmotor. Niet verwonderlijk dus dat de meerderheid van de auto’s die aan de autokeuring werd aangeboden over een dieselmotor beschikt. Sinds enige tijd zien we een kentering. Op het voorbij autosalon zagen we dat chauffeurs de dieselmotor meer en meer links liggen. Elektrisch aangedreven wagens kenden een kleine stijging in verkoop. De grote winnaar was evenwel de benzinemotor.
Nog tot 2028
Als het van Greenpeace afhangt ziet ook de toekomst van de benzinemotor er niet zo goed uit. Europa heeft zich met het klimaatakkoord van Parijs een aantal scherpe doelstellingen opgelegd. Om die te halen zal een afbouw van het aantal benzine- en dieselmotoren noodzakelijk zijn. Meer nog, Greenpeace adviseert om de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor vanaf 2028 gewoonweg te verbieden. Alleen op die manier zullen de doelstellingen van Parijs kunnen worden gehaald. De milieu organisatie baseert zich daarvoor op een studie die het Duitse lucht- en ruimtevaartcentrum DLR heeft uitgevoerd in opdracht van Greenpeace.
Aanpassingen op de autokeuring
Het is duidelijk dat een verschuiving naar elektrische auto’s ook een aanpassing zal zijn voor de diensten van de autokeuring. Heel wat zaken zullen onveranderd blijven. Lichten, remmen, en andere aspecten die bijdragen tot de verkeersveiligheid zullen op dezelfde wijze gecontroleerd worden. Meten van de uitstoot van schadelijke stoffen zal bij elektrische wagens evenwel niet meer nodig zijn. Ook voor de werknemers van de verschillende centra is het een voordeel om niet te moeten werken in een omgeving waar verbrandingsmotors schadelijke stoffen uitstoten. Merken we ook op dat meer en meer keuringscentra in de toekomst gelegen zullen zijn in steden met een lage emissie zone (LEZ) waardoor de meest vervuilende voertuigen die technische controle niet meer zullen kunnen bereiken. Voor de keuring in Antwerpen is dit trouwens nu al het geval.
Waarde van tweedehands auto’s
Als deze regel wet wordt zal dit onvermijdelijk zijn invloed hebben op de waarde van occasie auto’s. Wie in pakweg 2025 een diesel of benzine auto koopt zal het moeilijk krijgen om voor dat voertuig op de tweedehandsmarkt nog een goede prijs te krijgen. Dit kan ook zijn invloed hebben op de mogelijkheden tot (particuliere) leasing. De waarde op vervaldatum van het contract is voor de financieringsmaatschappij onzeker. Dit risico zal worden doorgerekend in de maandelijkse betalingen.