Wanneer moet je naar de autokeuring? En waar vind je een keuringsstation bij jou in de buurt? We geven je een overzicht van alle autokeuringen in Vlaanderen en Brussel, ingedeeld per provincie. Daarnaast geven we praktische info zoals openingstijden, ligging van de keuringscentra en de contactgegevens.
BELANGRIJKE UPDATE: Vanaf 1 juli 2024 zullen er keuringscertificaten worden verstrekt met een geldigheidsduur van 2 jaar in plaats van 1 jaar. Hierdoor hoef je slechts eens in de 2 jaar je voertuig te laten keuren, maar dit geldt alleen voor specifieke personenwagens onder bepaalde voorwaarden:
- Eerste fase: personenwagen maximum 6 jaar oud + keuringsbewijs vervalt vanaf 01/09/2024: keuringsbewijs zal 2 jaar geldig zijn.
- Tweede fase: Personenwagen tot 8 jaar oud + keuringsbewijs dat geldig is tot 01/09/2025: keuringsbewijs zal 2 jaar geldig zijn (extra voorwaarde: max. 160.000 km).
- Derde fase: personenwagen tot 10 jaar oud + keuringsbewijs dat geldig is tot 01/09/2026: keuringsbewijs zal 2 jaar geldig zijn (extra voorwaarde: max. 160.000 km).
Het is daarbij mogelijk om je voertuig 2 maanden voor de vervaldag van je keuringsbewijs aan te bieden bij de autokeuring.
Hoeveel betaal je voor een keuring in 2024?
Wat kost een keuring tegenwoordig? We geven je graag een algemeen overzicht van de tarieven van de keuring. Daarnaast kan je snel de kostprijs van de meest voorkomende soorten van keuringen raadplegen. De kostprijs van de technische controles zijn wettelijk vastgelegd en worden door alle organiserende bedrijven gevolgd. Je betaalt met andere woorden in alle keuringscentra evenveel voor dezelfde diensten. Via deze links kan je snel de kostprijs van de meest uitgevoerde controles nakijken, zoals de jaarlijkse keuring van je auto, keuring voor verkoop en keuring op afspraak.
Herkeuringen in 2024 via garagisten
In Vlaanderen ondergaat de autokeuring een aanzienlijke vernieuwing in 2024. Naast de bestaande keuringscentra zullen erkende garagisten de mogelijkheid krijgen om keuringen en herkeuringen uit te voeren. Daarnaast wordt een systeem van een tweejaarlijkse keuring ingevoerd. Dit initiatief, geleid door Minister van Mobiliteit Lydia Peeters, heeft tot doel de huidige centra te ontlasten en de algehele ervaring van voertuigeigenaren te verbeteren. Het doel is om zowel de klantvriendelijkheid als de wachttijden aan de keuringsstations aanzienlijk te verbeteren, waardoor de autokeuring efficiënter en toegankelijker wordt voor alle betrokkenen.
Overzicht van de drukte aan de keuring
Wil je weten of het op dit moment druk is aan de keuringsstations bij jou in de buurt? Dan kan met de webcam van de autokeuring. Dat is een handige manier om meteen te weten of er een lange wachtrij staat. Daarnaast kan je ook Google Piekuren gebruiken of de druktebarometer van de autokeuring zelf.
Houd er wel rekening mee dat heel wat stations vaak op afspraak werken. Het is dus niet altijd mogelijk om zomaar snel in je wagen te springen om te gaan aanschuiven. Een overzicht met de webcams of camera’s van de autokeuring vind je op de pagina met de webcams van de autokeuring.
Ook motoren moeten naar de keuring vanaf 2023
Vanaf 2023 moeten ook motoren naar de keuring. België had tot 2017 de tijd om zelf maatregelen naar keuze te nemen om de verkeersveiligheid van motoren te verbeteren. De Belgische overheid dit niet heeft gedaan. Europa heeft België daarom verplicht om een technische keuring voor motoren te organiseren. In de praktijk is het geen jaarlijkse keuring zoals voor auto’s. Een motor moet enkel naar de keuring bij verkoop of na een ongeval.
Vanaf 1 augustus 2022 meer keuringen zonder afspraak
Je kan op onze website de openingsuren van alle centra nakijken. In tijden voor corona waren de meeste autokeuringen gewoon zonder afspraak. In het kader van de coronamaatregelen zijn veel keuringscentra overgegaan op keuringen op afspraak. Vanaf 1 augustus 2022 zien we een versoepeling in dit systeem. Voor wat betreft de periodieke keuring, zeg maar de gewone jaarlijkse controle, zijn er meer mogelijkheden om ook zonder rendez-vous een personenwagen aan te bieden op de schouwing. Uiteraard vindt u alle info voor de verschillende vestigingen op onze website.
Keuring controleert strenger op verlichting en reflectoren
Vanaf 1 oktober 2021 wordt er op de schouwing strenger gecontroleerd op de lichten en reflectoren van de aangeboden voertuigen. Deze regel geldt voor alle Vlaamse centra van de autokeuring. De Vlaamse overheid wil tegen 2050 het aantal verkeersdoden terugbrengen tot nul. Vandaar deze verstrengde aanpak. Hiervoor kwamen automobilisten nog weg met een waarschuwing. Dit is dus vanaf nu niet meer geval. De overgangsmaatregel die van in december 2019 van kracht was komt daarmee ten einde. Voor je naar keuring gaat kan je dit dus best nog even nakijken. Je kan dit doen via onze checklist voor de autokeuring.
Wanneer moet je auto naar de autokeuring?
Een personenwagen moet in België naar de keuring wanneer hij 4 jaar oud wordt. Daarna moet deze auto elk jaar gekeurd worden. Onder bepaalde voorwaarden is het wel mogelijk om een groene keuringskaart te krijgen die twee jaar geldig is. Het is niet altijd mogelijk om je auto juist op de vervaldag van je keuringsbewijs aan te bieden. De keuringscentra hebben daarom een klantvriendelijke regeling uitgewerkt. Je kan je voertuig al twee maanden voor de vervaldag van het keuringsbewijs laten herkeuren. De oorspronkelijke vervaldag wordt daarbij met een volledig jaar verlengd. De juiste data hiervoor staan vermeld op het groene schouwingsbewijs.
De nieuwe Euro 7-norm, die op 1 juli 2025 van kracht zal worden voor nieuwe benzineauto’s en op 1 juli 2026 voor nieuwe dieselauto’s, is de strengste emissienorm tot nu…
Wanneer je je auto naar de autokeuring brengt, hoop je natuurlijk op een vlekkeloos resultaat. Toch krijgen veel autobezitters in Vlaanderen te maken met een rode kaart, wat betekent dat…
Wat zijn de klachten over de autokeuring die het meest aan bod komen? Het jaarverslag van de Vlaamse Ombudsdienst brengt dit duidelijk in beeld. Net zoals bij het verslag van…
Traditioneel is het eerst verplicht om je voertuig naar de technische keuring te brengen wanneer het vier jaar oud is. Dit betekent dat je binnen vier jaar na de eerste…
Waar kan je naar de autokeuring gaan?
Er zijn in België in totaal 77 keuringsstations. De Vlaamse en Brusselse stations vind je hieronder. Je bent vrij om je voertuig aan te bieden bij het station van je keuze. Je bent dus niet verplicht om naar de keuring te gaan in je eigen regio. Sommige chauffeurs gaan liever naar een ander keuringscentrum. Bijvoorbeeld omdat dat station in de buurt van hun werk ligt of omdat de openingsuren beter zijn afgestemd op hun persoonlijke agenda. Er is wel één uitzondering. Heb je geen groen keuringsbewijs gekregen? De herkeuring moet dan wel in hetzelfde station gebeuren. In de loop van 2024 verandert deze regeling: het zal het ook mogelijk zijn om een voertuig te laten herkeuren bij een erkende garagist.
Autokeuringen Antwerpen:
- Antwerpen
- Brasschaat
- Deurne
- Geel
- Heist-op-den-Berg
- Hoboken
- Kontich
- Malle
- Mechelen
- Turnhout
- Willebroek
Autokeuringen Vlaams-Brabant:
Autokeuringen West-Vlaanderen:
- Brugge
- Deerlijk
- Diksmuide-Kaaskerke
- Harelbeke – verhuisd naar Zwevegem
- Ichtegem
- Ieper
- Oostende
- Roeselare
- Tielt
- Wevelgem
Autokeuringen Brussel:
Autokeuringen Oost-Vlaanderen:
- Brakel
- Dendermonde
- Eeklo
- Erembodegem
- Nazareth
- Sint-Denijs-Westrem
- Sint-Niklaas
- Stekene
- Wondelgem
- Zwijnaarde
- Gent
Autokeuringen Limburg:
Op onze website vind je heel wat informatie terug over de verschillende autokeuringen in Vlaanderen en Brussel. Een overzicht van alle centra met contactgegevens, online camera’s waarmee je de drukte in de wachtrij kan bekijken, de tarieven en mogelijkheden om een afspraak te maken. Daarnaast staat er op onze website nog heel wat aanvullende info die met de keuring te maken heeft. Lees zeker onze 10 tips voor de autokeuring en onze tips om de wachttijd op de keuring te beperken. Zo kom je goed voorbereid op de keuring aan.