Als u uw wagen aanbiedt aan de autokeuring in België wordt de kilometerstand genoteerd. Deze kilometerstand wordt bijgehouden in een database. U krijgt een overzicht mee van de jaarlijkse kilometerstanden onder de vorm van de Car-Pass. Bij verkoop van de wagen krijgt de nieuwe eigenaar dus een behoorlijk overtuigend document in handen dat de juistheid van de opgegeven kilometers bewijst.
In andere landen wordt met kilometerfraude veel losser omgesprongen. Traxio geeft op zijn website een overzicht van Europese landen waar de juistheid van de kilometerstand bepaalt geen thema is. En die landen zijn niet van de minste: Onder meer Frankrijk en Het Verenigd Koninkrijk zijn totaal niet geïnteresseerd om dit onderwerp politiek aan te kaarten. Andere landen zijn zich bewust van het probleem van kilometerfraude maar nemen alsnog geen concrete stappen. Het gaat in dit geval om landen als Zweden, Finland of Italië.
Het is duidelijk dat er heel wat geïmporteerde auto’s zijn waarbij het absoluut niet te achterhalen is of de kilometerteller naar beneden toe werd bijgesteld. Traxio raadt dan ook aan om op veilig te spelen. U bent het best af als u bij een Belgische handelaar op zoek gaat naar een wagen met Belgische Car-Pass.
Het gaat hier om een Europees probleem dat dus best meteen op Europees niveau wordt aangepakt.Traxio kiest hierbij voor overleg met de Europese autoconstructeurs en de ACEA. Op deze wijze hopen ze de Europese politiek te overtuigen om de kilometerfraude even adequaat aan te pakken als in België.