Nieuwe regeling autokeuring vanaf juli 2024
Traditioneel is het eerst verplicht om je voertuig naar de technische keuring te brengen wanneer het vier jaar oud is. Dit betekent dat je binnen vier jaar na de eerste inschrijving van je voertuig een keuring moet laten uitvoeren om te controleren of het voertuig nog steeds voldoet aan de wettelijke veiligheids- en milieunormen.
Tot voor kort moest je na deze eerste keuring in de meeste gevallen jaarlijks terugkeren voor een volgende keuring. Sommige voertuigen konden beperkt profiteren van een bonussysteem.
Sinds juli 2024 is er een nieuwe regeling die de frequentie van de autokeuring kan verminderen.
Voertuigen die jonger zijn dan zes jaar en die minder dan 160.000 kilometer op de teller hebben, komen nu in aanmerking om slechts om de twee jaar gekeurd te worden in plaats van jaarlijks. Dit betekent dat je pas twee jaar na je eerste keuring opnieuw naar de technische keuring hoeft te gaan, zolang je voertuig aan deze voorwaarden voldoet.
Tweejaarlijkse autokeuring in stappen
Deze verandering is een stap richting een flexibeler keuringsregime voor voertuigen die nog relatief nieuw zijn en minder intensief worden gebruikt. Het is bedoeld om de administratieve lasten voor autobezitters te verlichten en tegelijk ervoor te zorgen dat de veiligheid en milieu-impact van voertuigen op een verantwoorde manier wordt gemonitord. Uiteraard is het ook beter voor de portemonnee als een auto minder vaak naar de autokeuring moet.
Verder staat er een geleidelijke verhoging van de leeftijdsgrens gepland voor voertuigen die in aanmerking komen voor deze tweejaarlijkse keuring.
- Op 1 juli 2025 wordt de grens verhoogd, waardoor voertuigen die jonger zijn dan acht jaar slechts om de twee jaar naar de keuring hoeven, mits ze ook minder dan 160.000 kilometer hebben gereden.
- Een jaar later, op 1 juli 2026, zal de grens verder worden verhoogd naar tien jaar, wat betekent dat voertuigen tot die leeftijd elke twee jaar gekeurd mogen worden, mits aan de kilometerbeperking wordt voldaan.
Nieuwe regels worden ingevoerd in 3 fasen
Het is belangrijk om te weten dat niet alle voertuigen onder deze nieuwe regeling vallen. Onder andere kampeerauto’s, rijlesauto’s, ziekenwagens en lichte vrachtauto’s zijn uitgesloten van deze versoepeling. Voor deze voertuigen blijven de bestaande keuringseisen van kracht, wat betekent dat ze nog steeds jaarlijks gekeurd moeten worden, ongeacht hun leeftijd of kilometerstand.
Enkel personenwagens, wagen voor dubbel gebruik, lijkwagens en minibus kunnen van deze regeling genieten. De invoering ervan gebeurt in 3 fases afhankelijk van de leeftijd van het voertuig.
Eerste Fase: personenwagens tot maximaal 6 jaar oud
- Ingangsdatum: Vanaf 1 juli 2024.
- Voorwaarden: Deze fase is van toepassing op personenwagens die maximaal 6 jaar oud zijn.
- Details: Wanneer het keuringsbewijs van deze voertuigen vervalt vanaf 1 september 2024, zal het nieuwe keuringsbewijs dat wordt verstrekt een geldigheidsduur van twee jaar hebben. Dit betekent dat, mits het voertuig aan alle technische eisen voldoet, het pas na twee jaar opnieuw gekeurd hoeft te worden. Deze versoepeling is specifiek bedoeld voor relatief nieuwe voertuigen die over het algemeen nog in goede technische staat verkeren.
Tweede Fase: personenwagens tot maximaal 8 jaar oud
- Ingangsdatum: Vanaf 1 juli 2025.
- Voorwaarden: Deze fase breidt de regeling uit naar personenwagens die maximaal 8 jaar oud zijn. Een extra voorwaarde in deze fase is dat het voertuig niet meer dan 160.000 kilometer op de teller mag hebben.
- Details: Als het keuringsbewijs van een voertuig in deze categorie vervalt vanaf 1 september 2025, zal het nieuwe keuringsbewijs twee jaar geldig zijn, mits het voertuig niet meer dan 160.000 kilometer heeft gereden. Deze fase houdt rekening met het feit dat oudere voertuigen meer kilometers kunnen hebben gereden, waardoor extra zorgvuldigheid nodig is om de veiligheid te waarborgen.
Derde Fase: personenwagens tot maximaal 10 jaar oud
- Ingangsdatum: Vanaf 1 juli 2026.
- Voorwaarden: In deze laatste fase wordt de regeling verder uitgebreid naar personenwagens tot maximaal 10 jaar oud, met dezelfde kilometerbeperking van maximaal 160.000 kilometer.
- Details: Voor voertuigen in deze categorie waarvan het keuringsbewijs vervalt vanaf 1 september 2026, zal ook een keuringscertificaat met een geldigheidsduur van twee jaar worden afgegeven, zolang het voertuig voldoet aan de kilometerlimiet. Dit biedt eigenaren van wat oudere voertuigen de mogelijkheid om minder frequent naar de keuring te gaan, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid.
Praktijkvoorbeelden van deze nieuwe regeling op de keuring
Deze voorbeelden laten zien hoe het nieuwe systeem afhankelijk is van zowel de leeftijd van het voertuig als de kilometerstand. Het doel is om de keuringseisen te versoepelen voor voertuigen die relatief nieuw en weinig gebruikt zijn, terwijl de veiligheid en milieuprestaties worden gewaarborgd.
Voorbeeld 1: Nieuwe Auto
Je hebt een nieuwe auto gekocht in juli 2020. De eerste keuring is gepland voor juli 2024, wanneer de auto vier jaar oud is. Omdat je auto nog geen zes jaar oud is en je keuringsbewijs na 1 september 2024 vervalt, zal het nieuwe keuringsbewijs twee jaar geldig zijn. Je hoeft dus pas in juli 2026 opnieuw naar de keuring.
Voorbeeld 2: Auto van 5 jaar oud
Stel dat je een auto hebt die in september 2019 is geregistreerd. Wanneer je keuringsbewijs in september 2024 vervalt, zal de auto vijf jaar oud zijn. Omdat je voertuig jonger is dan zes jaar, krijg je een keuringscertificaat met een geldigheidsduur van twee jaar. Je volgende keuring is dus pas nodig in september 2026.
Voorbeeld 3: Auto van 7 jaar oud met weinig kilometers
Je hebt een auto die in juni 2017 werd ingeschreven. Tegen de tijd dat het keuringsbewijs in september 2025 vervalt, is de auto acht jaar oud en heeft hij 120.000 kilometer op de teller. Aangezien je auto jonger is dan acht jaar en minder dan 160.000 kilometer heeft gereden, krijg je een keuringscertificaat dat twee jaar geldig is. De volgende keuring moet dus pas in september 2027 gebeuren.
Voorbeeld 4: Auto van 8 jaar oud met gemiddelde kilometers
Stel dat je een auto hebt die in maart 2016 werd geregistreerd. In september 2024 is de auto acht jaar en zes maanden oud, met 150.000 kilometer op de teller. Hoewel de kilometerstand onder de 160.000 ligt, komt je auto niet in aanmerking voor een keuringscertificaat met een geldigheidsduur van twee jaar omdat de auto ouder is dan acht jaar. Daarom krijg je in dit geval een keuringscertificaat met een geldigheidsduur van slechts één jaar. Je volgende keuring moet dan plaatsvinden in september 2025.
Voorbeeld 5: Auto van 9 jaar oud met veel kilometers
Je bezit een auto die in augustus 2016 werd ingeschreven. In september 2025 is de auto negen jaar oud en heeft hij 165.000 kilometer gereden. Ondanks dat je voertuig in aanmerking zou komen voor de verlenging naar twee jaar, overschrijdt het de kilometerlimiet. Hierdoor krijg je een keuringscertificaat dat slechts één jaar geldig is, en moet je in september 2026 opnieuw naar de keuring.