Welke nummerplaat bij tweedehandskeuring?
Als je een wagen als occasie wenst te verkopen of zelf van plan om een tweedehands voertuig aan te kopen moet de auto in kwestie aan de autokeuring passeren. De wagen moet op dat moment een zogenaamde tweedehandskeuring ondergaan. Dit is een aparte procedure die verschilt van de gewone jaarlijkse keuring. De kostprijs van een tweedehandskeuring is ook hoger dan een standaardkeuring. De keuring van de tweedehands wagen bij verkoop is verplicht. De koper kan op die manier in het bezit komen van het aanvraagformulier waarmee de wagen kan worden ingeschreven op zijn of haar naam.
Het is niet voor iedereen duidelijk welke nummerplaat er op dat moment aan de occasie auto moet hangen. Er zijn een aantal mogelijke scenario’s die we hieronder bespreken. Je zal merken dat er drie manieren zijn om een tweedehandse auto bij de keuring voor te rijden. Het hangt er van af welke nummerplaat er op dat moment beschikbaar is. In sommige gevallen heeft de occasie nog een nummerplaat, in andere gevallen niet.
De tweedehandswagen heeft nog een nummerplaat.
De verkoper van de occasie gaat naar de autokeuring en laat de bestaande nummerplaat aan het voertuig. Bij het binnenrijden van de keuring geeft de verkoper aan dat het gaat om een keuring voor de verkoop van een tweedehands voertuig. Als de wagen technisch in orde is zal de autokeuring vier documenten meegeven:
- Het groen keuringsbewijs dat aantoont dat de wagen de technische controle goed is gepasseerd.
- Het tweedehandsrapport. Dit geeft een duidelijk overzicht dat de staat van de occasie.
- De Car-Pass waarop de historiek van de kilometers staat.
- Een aanvraagformulier waarmee de occasie kan worden ingeschreven. Dit aanvraagformulier blijft twee maanden geldig.
Bij verkoop van de tweedehandse auto moet de verkoper deze vier documenten doorgeven aan de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar gaat hiermee naar zijn verzekeraar die de nummerplaat zal aanvragen.
De occasie heeft geen nummerplaat meer.
In het geval waarbij er aan de occasie auto geen nummerplaat meer hangt maken we onderscheid tussen twee verschillende situaties.
De koper van de occasie heeft een nummerplaat
Als de koper een ander voertuig heeft dat ingeschreven is op zijn naam kan hij of zij die nummerplaat gebruiken. De nummerplaat wordt dus tijdelijk aangebracht op het aangekochte tweedehandsvoertuig om de autokeuring te passeren. Het is belangrijk om op te merken dat de verzekeringsmaatschappij hiervan vooraf verwittigd moet worden. De inschrijving van de tweedehandse auto wordt opgemaakt op naam van de koper.
De koper heeft geen nummerplaat
In dit geval is er dus geen nummerplaat voorhanden. In deze situatie kan er beroep worden gedaan op een professionele garagist. Deze is in het bezit van groene proefrit platen. De garagist zal de occasie aan de technische controle aanbieden. Hij ontvangt van de autokeuring de vier volgende vier documenten:
- Het groen keuringsbewijs dat aantoont dat de wagen de technische controle goed is gepasseerd.
- Het tweedehandsrapport. Dit geeft een duidelijk overzicht dat de staat van de occasie.
- De Car-Pass waarop de historiek van de kilometers staat.
- Een aanvraagformulier waarmee de occasie kan worden ingeschreven. Dit aanvraagformulier blijft twee maanden geldig.
Welke autokeuring?
Voor de keuring voor de verkoop van een tweedehandsvoertuig kan je in heel België terecht bij verschillende keuringscentra van Oostende tot As, van Turnhout tot Brakel. Afhankelijk van het bedrijf dat de keuring organiseert is een tweedehandskeuring eventueel op afspraak. De keuringsprocedure en tarieven die daarbij gevolgd worden zijn overal gelijk.