Op de technische controle worden heel wat aspecten van je wagen nagekeken. Het uiteindelijke doel is om er zeker van te zijn dat je wagen veilig op de weg mag rijden. Er zijn chauffeurs die ervoor opteren om vooraf langs hun garagist langs te gaan. De garage maakt de wagen dan klaar voor de autokeuring. Ze doen dit door een aantal zaken te verifiëren en eventueel te vervangen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ruitenwissers, remmen of banden. De garagist maakt dan van de gelegenheid gebruik om meteen ook een klein of groot onderhoud van de motor te doen. Zo sla je meteen twee vliegen in één klap. Je auto is op onderhoud geweest en staat meteen klaar voor de keuring.

10 Tips: zo ga je naar de keuring

Er zijn heel veel bestuurders die er bewust voor kiezen om voorafgaand aan de keuring geen bezoekje te brengen aan hun garage. Ook in dat geval zijn er toch een aantal voorbereidingen die je moet nemen. Je wagen op de juiste manier voorrijden bij de technische controle maakt het keuringsproces eenvoudiger. Je vermijdt dat je wagen wordt afgekeurd waardoor je voor extra kosten komt te staan. Bovendien moet je opnieuw naar de keuring met extra tijdsverlies tot gevolg.

  1. Kijk na of de nodige papieren aan boord zijn. De keurder zal het inschrijvingsbewijs vragen en het gelijkvormigheidsattest van de wagen.
  2. In principe kijkt de technische controle ook na of de verzekering van het voertuig in orde is. Het is onze ervaring dat dit laatste niet altijd gebeurt. Toch kan je er maar beter op voorzien zijn. Zorg er dus voor  dat je de geldige groene kaart van de verzekering bij de hand houdt.
  3. Werd het voertuig al eerder gekeurd? De keurder zal dan ook het vorige keuringsbewijs vragen.
  4. Een auto moet in zindelijke staat voorgereden op de technische keuring. De auto moet proper zijn en er mag niet van alles in rondslingeren. Maak dus vooraf de wagen leeg.
  5. Elke veiligheidsgordel wordt gecontroleerd op zijn goede werking. Maak dus vooraf alle gordels vast.
  6. Verwijder eventuele kinderzitjes.
  7. Zet alle zetels in hun normale positie. Een neergeklapte zetel of achterbank moet je dus rechtzetten.
  8. Kijk de ruitensproeier vloeistof na.
  9. Zet je banden op de juiste bandendruk.
  10. Kijk na of je brandblusser en ehbo-kit niet vervallen zijn.

Met deze voorbereidingen maak je het een stuk gemakkelijker voor de keurder, maar ook voor jezelf. het kan je helpen om een herkeuring te vermijden die onvermijdelijk extra kosten en tijdsverlies met zich meebrengt.