DIV Dienst Inschrijving VoertuigenIn België mag je niet zomaar met een motorvoertuig de weg op. Je moet het voertuig namelijk laten inschrijven bij de DIV of Dienst Inschrijving Voertuigen. Na inschrijving ontvang je dan een nummerplaat. Sommige inschrijvingen gebeuren verplicht digitaal via het internet. Voor bepaalde soorten voertuigen wordt nog wel altijd gewerkt met het klassieke ‘roze formulier’. Dat stuur je dan via de post of geef je af aan het loket aan de DIV. Je vindt loketten in Brussel en in de regionale antennes. Vlaanderen heeft lokale afdelingen in Alken, Gent, Kontich en Oostende. Op deze pagina geven we je alvast meer info en nuttige adressen mee.

Hoofdzetel DIV

DIV
FOD Mobiliteit en Vervoer
City Atrium
Vooruitgangstraat 56
1210 Brussel
Openingsuren en meer info op de pagina: Loket DIV in Brussel

Lokale antennes DIV

De inschrijving is ook mogelijk op een aantal andere plaatsen. De DIV beschikt daarvoor over een aantal regionale afdelingen, ook wel ‘antennes’ genaamd. Deze antennes zijn toegankelijk voor het publiek. Houd er wel rekening mee dat je verplicht bent om vooraf een afspraak te maken. Hieronder vind je een lijst met de antennes of regionale afdelingen van de DIV:

Digitaal inschrijven bij de DIV

DIVDe inschrijving bij de DIV kan digitaal gebeuren via een online platform. Toegang tot dit platform is wel voorbehouden voor verzekeringsagenten en -makelaars en leasingbedrijven. Het grote voordeel hiervan is de snelheid. Dit systeem van de DIV is zeven op zeven en 24 uur per dag toegankelijk. De nummerplaat wordt snel opgestuurd. Ze vertrekt in principe de volgende werkdag al naar je thuisadres.

De online inschrijving is verplicht voor volgende voertuigen:

  • Een voertuig dat in België is gekocht
  • Een tweedehandsvoertuig dat voordien in België ingeschreven was

Inschrijving via post/loket

Digitale inschrijving is niet mogelijk voor alle soorten voertuigen. Voor onderstaande types moet de inschrijving gebeuren via het roze formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’. Dit papier kan je opsturen naar de DIV. Je kan het ook zelf afgeven in Brussel of in één van de lokale antennes.

  • Tweedehands motorfietsen
  • Taxi’s
  • Huurvoertuigen met chauffeur
  • Voertuigen met chassisnummer van minder dan 17 tekens
  • Voertuigen waarvan aard, chassisnummer, datum van eerste ingebruikname, … gewijzigd is.

De werking van de DIV loopt over het algemeen vlot.  In 2020 waren er wel wat vertragingen met papieren inschrijvingsaanvragen, getuige dit artikel. Heb je een probleem met betrekking tot je inschrijving of nummerplaat? Neem dan eerst contact met de dienst zelf. Ben je niet tevreden met de dienstverlening kan je terecht bij de federale Ombudsman.