Autokeuring WalloniëOngeacht waar je woont in België, je heb het wettelijke recht  om je voertuig te laten keuren via de autokeuring Wallonië. Dit is een belangrijk aspect van de Belgische wetgeving dat ervoor zorgt dat elke bestuurder in het hele land gelijke toegang heeft tot het keuringsproces, ongeacht zijn woonplaats. Een auto die dus in Vlaanderen of Brussel is ingeschreven kan je zonder probleem in een Waals keuringsstation aanbieden.

De technische keuring, in het Frans bekend als “le contrôle technique” heeft als voornaamste doel de veiligheid op de weg te waarborgen. In deze zin maakt het geen onderscheid tussen regio’s of gewesten. Het is een uniform proces dat ervoor zorgt dat elk voertuig aan dezelfde normen en voorschriften voldoet, ongeacht waar het geregistreerd is.

Autokeuringen in alle Waalse provincies

Net zoals in Vlaanderen heeft de autokeuring Wallonië vestigingen in alle provincies. Het aantal stations verschilt sterk van provincie tot provincie. Provincies met veel inwoners zoals Henegouwen hebben meer dan tien stations, terwijl de provincie Luxemburg er bijvoorbeeld maar vier heeft.

 • In de provincie Henegouwen vind je verschillende keuringscentra verspreid over diverse steden en gemeenten. Je kunt terecht in Braine-Le-Compte, Chimay, Cuesmes, Fleurus, Ghislenghien, Gosselies, La Louvière, Lobbes, Maisières, Marquain, Montignies-Sur-Sambre, en Mouscron.
 • In de provincie Waals-Brabant vind je autokeuring in de steden Mont-Saint-Guibert en Nivelles.
 • In de provincie Luik zijn er diverse keuringscentra verspreid over verschillende steden en gemeenten. Je kunt je voertuig laten keuren in Hannut, Wandre, Eupen, Malmédy, Grace-Hollogne, Verviers, Wanze, en Werbomont Ferrières.
 • In de provincie Namen heeft de autokeuring Wallonië centra in Bièvre, Dinant-Onhaye, Mariembourg en Namur-Suarlée zijn er vestigingen van de autoschouwing gevestigd.
 • Ook in de provincie Luxemburg tenslotte kan je als Vlaming of Brusselaar met je auto in verschillende stations terecht. Ze zijn te vinden in Aye, Bovigny Gouvy, Habay, Neufchateau, en Amberloup Sainte-Ode.

Autokeuring Wallonië op afspraak

In Wallonië kun je je auto laten keuren, maar voor voertuigen van het type M1 en N1 is dit wel altijd op afspraak. Geen idee wat M1 en N1 willen zeggen? Het gaat om volgende voertuigen:

 1. Type M1: Personenauto’s
  • Type M1 verwijst naar personenauto’s, wat de meest voorkomende categorie personenauto’s omvat. Dit zijn voertuigen die primair zijn ontworpen voor het vervoer van passagiers en hun bagage. Typische voorbeelden zijn sedans, hatchbacks, en SUV’s. Voertuigen in deze categorie hebben over het algemeen niet meer dan acht zitplaatsen, inclusief de bestuurdersstoel.
 2. Type N1: Lichte bedrijfsvoertuigen
  • Type N1 verwijst naar lichte bedrijfsvoertuigen. Dit zijn voertuigen die zijn ontworpen voor goederenvervoer en het vervoeren van vracht. Ze hebben meestal geen zijramen in de laadruimte en zijn primair bedoeld voor commercieel gebruik. Voorbeelden van voertuigen in deze categorie zijn bestelwagens, kleine vrachtwagens en pick-uptrucks.

Voertuigen M1 en N1 op de autokeuring in WalloniëEen afspraak maken betekent dat je vooraf moet plannen wanneer je langskomt voor de keuring. Het systeem is bedoeld om alles soepel te laten verlopen, zonder lange wachttijden voor jou en het keuringspersoneel. Een  rendez-vous vastleggen met de autokeuring Wallonië is simpel. Je kan gemakkelijke online boeken. Afhankelijk van de uitbater van het keuringscentrum doe je dit via de website van de AIBV of Autosecurité. Je vult je gegevens en die van je voertuig in, en dan kies je een geschikte datum en tijdstip.

Deze aanpak helpt de keuringscentra om alles georganiseerd te houden en ervoor te zorgen dat ze elke auto degelijk kunnen controleren. Het betekent ook dat je niet in lange wachtrijen hoeft te staan en dat je jouw keuring op een handig moment kunt plannen. Chauffeurs die hun wagen in Wallonië naar de schouwing brengen worden in het algemeen niet geconfronteerd met de lange wachtrijen zoals we die aan de Vlaamse centra kennen. De Vlaamse minister van Verkeer is een plan aan het uitwerken waarbij herkeuringen van voertuigen ook door erkende garages kunnen worden uitgevoerd. In Wallonië is dit op dit moment niet aan de orde.