Prijs keuring voor verkoopDe prijs voor een keuring voor verkoop is verschillend van een ‘gewone’ jaarlijkse keuring van een voertuig. Verkoopt u een tweedehands personenwagen, lichte bedrijfsvoertuig of een mobilhome (camper)? Dan moet u dit voertuig daarvoor keuren. De koper krijgt daarmee een beter zicht op de technische toestand ervan. Op deze verplichte keuring voor verkoop is wel een uitzondering. Een verkoop tussen echtgenoten, wettelijk samenwonenden of aan één van de kinderen is hiervan immers vrijgesteld. Opgelet, dit laatste geldt enkel als het gaat om het nieuw model Europese nummerplaat. In geval van een ‘oude’ Belgische nummerplaat is er wel een administratieve keuring vereist.

Prijs keuring voor verkoop 2024

Er zijn eigenlijk 2 soorten van keuringen bij verkoop. Enerzijds is er de meer eenvoudige visuele keuring. Anderzijds een volledige keuring de waarbij de uitlaatgassen, de ophanging en de lichten worden getest met meetapparatuur.

  • Een visuele tweedehandskeuring kost 49,10 euro.
  • Een volledige tweedehandskeuring kost 70,10 euro.

Ter verduidelijking, een voertuig komt in aanmerking voor een visuele keuring voor verkoop onder de volgende voorwaarden:

  • Het gaat om een auto, lichte vracht of camper die pas 2 maanden geleden werd gekeurd
  • Het voertuig heeft een groen keuringsbewijs met normale geldigheid gekregen
  • De keuring werd uitgevoerd in land van de EU

Waar kan u keuren voor verkoop?

kostprijs keuring voor verkoopVoor een keuring voor verkoop kan u terecht bij een erkend keuringscentrum. Deze centra zijn in het hele land te vinden. U vindt daarvoor op onze website een overzicht van de erkende centra in Vlaanderen en Brussel. U hebt vrij om te gaan waar u wilt. Dit hoeft dus niet noodzakelijk in uw eigen regio of provincie zijn. De prijs voor een keuring voor verkoop is dezelfde is alle keuringsstations in België. De procedure is ook altijd gelijk. Wel is het zo dat er verschillen kunnen zijn inzake openingsuren. Sommige centra werken op afspraak terwijl dat bij andere niet altijd noodzakelijk is. U kan daarvoor de info op onze website raadplegen.

Vermijd extra kosten bij de keuring

U wilt dat alles vlot verloopt bij de schouwing voor verkoop? Dan is het belangrijk dat u de nodige documenten bij de hand hebt. Zo vermijdt u eventuele extra kosten.

  • Zorg voor het laatste inschrijvingsbewijs, het laatste keuringsrapport en gelijkvormigheidsattest.
  • Voor mobilhomes (campers) en lichte vracht ook het identificatieverslag niet vergeten.
  • Attesten die te maken hebben met uitrustingen zoals CNG/LPG/ADR

Aan de informatie die wij verstrekken kan geen juridische waarde worden ontleend. Voor de laatste tarieven verwijzen wij u door naar de officiële instanties die verantwoordelijk zijn voor het bepalen en opstellen van de tarieven. De hier verstrekte informatie heeft een louter informatief karakter. Deze kan mogelijk niet up-to-date zijn en onjuistheden en/of typefouten bevatten.