camera voertuigenWebcams en camera’s met betrekking tot mobiliteit komen zowat overal op de openbare weg voor. Ze verhogen het comfort van de chauffeurs. Denken we bijvoorbeeld aan achteruitrijcamera’s op personenwagens, campers, bestelwagens en vrachtwagens. Ook de webcams die de autokeuringen in bijvoorbeeld Tielt, Ichtegem of Roeselare hebben geïnstalleerd maken het gemakkelijk om tijd uit te sparen. Je kan immers vooraf de drukte op de autokeuring checken. Daarmee kan je de wachttijd beter inschatten en  beslissen of het de moeite loont om naar de technische controle te rijden.

Nuttige camera’s

Webcams en andere camera’s maken ook het verkeer veiliger. We hebben het hier over slimme camera’s met nummerplaatherkenning. Ze niet altijd populair bij chauffeurs maar ze zijn wel onontbeerlijk. Deze doen meer dan gewoon de rij auto’s bekijken die passeert. Met gespecialiseerde software slaagt het toestel erin om de nummerplaat te lezen van het binnenkomende beeld. De camera controleert automatisch de gegevens. Deze gegevens maken het mogelijk om geseinde voertuigen te ontdekken en auto’s uit het verkeer te halen die niet verzekerd of gekeurd zijn.

Camera’s met nummerplaatherkenning kunnen nog veel meer. In Oostende bijvoorbeeld zijn de parkeerwachters vervangen door camera’s die de nummerplaten scannen. De controle op parkeertickets verloopt door dit systeem bijna volledig geautomatiseerd. Er is enkel nog een chauffeur nodig die rondrijdt met een wagen met deze nieuwe slimme camera’s op het dak.

Ook kunnen ze nagaan of een bepaalde categorie van voertuig niet te snel rijdt. Een camper ingeschreven op een rijbewijs B mag bijvoorbeeld 120 km/uur rijden op de autosnelweg. Voor een camper op rijbewijs C is dat 90 km/uur. Het is met het blote oog niet vast te stellen hoe een camper of mobilhome is ingeschreven. De intelligente camera kan dat wel. Hij leest de nummerplaat van de voorbijrijdende camper en checkt meteen hoe deze is ingeschreven. Meteen weet deze camera of webcam of de chauffeur van de mobilhome te snel rijdt.

Camera’s hebben dus heel wat nuttige functies in het verkeer. Ze zorgen voor meer veiligheid in het verkeer. Ze verhogen het comfort van de chauffeur. Ze maken het verplichte jaarlijkse bezoek aan de autokeuring van Brakel, Asse of eender welk ander keuringsstation aangenamer.