De waarde van webcams en camera’s in ons verkeer valt niet te onderschatten. We treffen ze aan op heel wat verschillende terreinen. Ook voor het bepalen van de drukte in het verkeer zijn ze belangrijk. Steeds meer auto’s en steeds meer mensen. Het wordt dus drukker op onze Belgische wegen. Er is dus een grote noodzaak om het verkeer letterlijk en figuurlijk in goede banen te leiden. Verkeersinformatie is daarbij een belangrijk element. Door de bestuurders tijdig op drukke wegen, verkeersopstoppingen en ongevallen te wijzen kunnen ze hun route aanpassen of hun tocht uitstellen. Dit moet er voor zorgen dat het verkeer vlotter verloopt.

Drukte nakijken via webcam

De verkeersinformatie wordt op verschillende manieren gecommuniceerd. Via de radio die de gegevens van het verkeerscentrum overneemt, met behulp van webcam beelden die iedereen online kan bekijken, aan de hand van infoborden langs autosnelwegen en belangrijke wegen en met online interactieve wegenkaarten.

Het verkeerscentrum verzamelt zijn info via verschillende kanalen. Eén van deze kanalen zijn de camera’s die opgesteld staan op belangrijke wegen en gekende verkeersknelpunten. Net zoals een particuliere chauffeur de drukte op de autokeuring van Geel, Alken of Heist kan nakijken via een webcam kunnen de verkeersdeskundigen aan de hand van camera’s de algemene verkeersdrukte inschatten. Ze kunnen de wachtrij aan auto’s op belangrijke punten bekijken. Aan de hand daarvan maken ze een correcte inschatting van de wachttijden die chauffeurs moeten voorzien.

Omdat het verkeer drukker en drukker wordt plaatsen ook meer en meer mensen zelf een camera in hun auto. Bij een ongeval hebben ze zo meer verhaal.