camera in auto verkeer opnemenWe gaven al aan dat camera’s en webcams meer en meer hun weg vinden in het verkeer. Er zijn heel wat toepassingen. Als parkeerhulp, om nummerplaten te herkennen, de verkeersdrukte te monitoren of de wachtrij te bekijken aan de autokeuring in beeld te brengen zoals met de camera in Brugge, de webcam in Wevelgem of online camera van Nazareth. Een heel ruim gamma aan mogelijkheden. Een toepassing die we meer en meer zien verschijnen zijn de camera’s die op het dashboard worden gemonteerd. Niet onlogisch worden ze ‘dashboard camera’s’ of kortweg dashcams genoemd. Deze nieuwe toepassing brengt ook vragen met zich mee. Wat met de privacy en de bewijswaarde?

Omstandigheden inschatten met de camera

De verkeersdrukte in België neemt altijd maar toe. Waar het vroeger vooral in grote steden zoals Brussel, Gent of Antwerpen zeer druk kon zijn is dit zowat overal het geval. Er komen gelukkig niet meer ongevallen. Dat is alvast een goede zaak. Toch komen er meer en meer betwistingen rond de aansprakelijkheid. Wie was er is fout bij een ongeval en zijn er verzachtende omstandigheden? Om discussies te vermijden gaan daar meer chauffeurs een dashcam monteren. Deze kleine camera die er uit als een soort webcam registreert de gebeurtenissen. De omstandigheden van het ongeval kunnen daarmee beter in beeld worden gebracht. Hoe waren de weersomstandigheden? Wat met de zichtbaarheid en de verlichting? Stond het verkeerslicht op rood of groen? Werd er op de juiste manier voorrang gegeven? Allemaal vragen waar de beelden van de camera mogelijks een antwoord kunnen geven.

Kunnen de camerabeelden worden gebruikt?

Deze camera’s geven de chauffeurs een veiliger gevoel. Ze weten dat ze bij discussies kunnen terugvallen op de beelden van hun toestel om hun onschuld staand te houden. Vraag is natuurlijk wat de bewijswaarde is in de rechtbank van dergelijke beelden. Een dashboard camera in de auto installeren en beelden opnemen is alvast wettelijk toegelaten. De beelden kunnen ook perfect worden gebruikt om de rechter te overtuigen. Tegenstanders voeren aan dat het gebruik van deze camera en andere webcams in het verkeer een inbreuk zijn op de privacy. Voer voor juristen. Daar gaan we niet verder op in. Weet dus wel dat de beelden die met een dashcam zijn gemaakt zeker als bewijs kunnen worden aangevoerd.

Camera’s en het moderne verkeer

Webcams en camera’s zijn dus onlosmakelijk verbonden met het moderne verkeer. We komen ze tegen in voertuigen. Zowel langs de binnen- als buitenzijde, als dashcam of als  achteruitrijdcamera. We zien deze elektronische ogen op snelwegen, secundaire wegen, sluipwegen opduiken. Ze houden de toestand van het verkeer en het aantal auto’s in het oog, controleren onze snelheid en bekijken onze nummerplaat. Ook de verschillende stations van de automobielinspectie zijn er mee uitgerust, zoals de webcam van Hechtel-Eksel of de camera van Geel.