Camera’s en webcams zijn populair in het verkeer. Toepassingen daarvan vinden we in heel wat verschillende plaatsen. Op de openbare weg als snelheidscamera of om het zware verkeer te controleren dat sluipwegen gebruikt. Om de drukte van het verkeer te kunnen inschatten. Dat zou bijvoorbeeld kunnen om de drukte in het centrum van Mechelen of de wachtrij aan de brug van Willebroek online te bekijken. Aan de ingang van de autokeuring van bijvoorbeeld Heers kan je met de webcam checken hoe druk het is. Net zoals in Rotselaar of Brasschaat. Ook chauffeurs maken in hun auto gebruik van camera technologie. De overheid gebruikt ze om nummerplaten te lezen. In dit artikel wat meer info over de achteruitrijcamera.

Eerste toepassingen van de camera

We zien ook dat meer en meer auto’s nu worden uitgerust met een achteruitrijcamera. Dit type camera is in de kampeersector al zeer lang populair. Chauffeurs van mobilhomes en campers maken al langer gebruik van deze voorziening. Bestuurders van dergelijke zwerfwagens gebruiken deze niet dagelijks. Ze zijn dan ook minder vertrouwd om er mee te manoeuvreren en achteruit te rijden dan een professionele chauffeur. De eerste camera’s die werden geplaatst in campers werden door de motorhomeverkoper nadien geïnstalleerd. De monteur plaatste het scherm op het dashboard. Bij de meer moderne variant van deze camera is het scherm gemonteerd op de plaats waar de binnen achteruitkijkspiegel zich bevindt. De bestuurder gebruikt de camera niet alleen om achteruit te rijden. Ook op gewone wegen en autostrades komt deze camera van pas. Het scherm blijft dan gewoon aan staan en fungeert als binnen achteruitkijkspiegel.

Nu ook in auto’s

Om het comfort te verhogen maken bestuurders van personenwagens al langer gebruik van parkeersensoren. De tendens is nu ook meer en meer om deze te vervangen door een kleine buitencamera. Via een ingebouwd schermpje in het dashboard is het veel gemakkelijker om bijna tot op de centimeter te parkeren. Eerst vonden we deze voorziening vooral terug op duurdere auto’s en op SUV’s. Nu vindt dit meer en meer ingang bij alle types personenwagens.

Achteruitrijcamera’s zijn dus ook een populaire toepassing van camera’s en webcams in het verkeer. Het leidt geen twijfel dat deze toestellen het comfort in het verkeer verhogen. Webcams en camera’s bieden ondertussen een aantal voordelen voor chauffeurs. Ze zijn daarom nog moeilijk weg te denken in het verkeer, bij de autokeuring en in personenwagens en campers.