verkeer en aantal voertuigen bekijken met een luchtcameraOp onze website hebben we het vooral over de regelgeving van de autokeuring en aanverwant diensten. En ja, we vinden een digitale camera in Malle, een web camera in Geel en een internet camera in Hechtel-Eksel. Deze webcams zijn vast gemonteerd en maken het mogelijk om in te schatten hoelang je zal moeten wachten aan de ingang van de keuring. We hebben al verschillende artikelen gewijd aan de soorten camera’s in het verkeer. Een moderne versie vinden we tegenwoordig niet in het verkeer, maar wel erboven.

In meer en meer landen worden drones ingezet om het verkeer veiliger en efficiënter te maken. Voor wie ze nog niet kent: drones zijn onbemande luchtvaartuigen. Ze worden voorzien van een camera om het verkeer van bovenaf te monitoren. Er zijn verschillende manieren waarop drones kunnen worden gebruikt om de veiligheid en efficiëntie van het verkeer te verbeteren.

  • Verkeersmonitoring: drones kunnen worden uitgerust met camera’s die verkeersstromen van bovenaf kunnen observeren. Dit kan helpen bij het detecteren van ongevallen, het monitoren van verkeersopstoppingen en het controleren van de verkeersstroom. De vliegende camera’s zijn een extra aanvulling op de vast gemonteerde camera’s die de verkeersdrukte meten.
  • Verkeersovertredingen: drones kunnen in principe ook worden gebruikt om verkeersovertredingen op te sporen, zoals bestuurders die door rood licht rijden, te snel rijden of hun telefoon gebruiken tijdens het rijden.
  • Hulpverlening bij noodgevallen: drones kunnen snel ter plaatse zijn en kunnen dus zeer vlug hulp bieden bij noodgevallen op de weg. Ze kunnen worden gebruikt om verkeersongevallen in kaart te brengen en hulpverleners te begeleiden bij het redden van slachtoffers.
  • Milieucontrole: drones kunnen ook worden gebruikt om de luchtkwaliteit en geluidsniveaus op grote en kleine wegen te meten. Dit kan helpen bij het identificeren van gebieden met hoge vervuiling en bij het nemen van maatregelen om de gezondheid van de omwonenden te beschermen. De invloed van auto’s op het milieu wordt op die manier in kaart gebracht. Dit is een thema dat belangrijker en belangrijker wordt. Dat zie je trouwens ook de autokeuring: de diensten van de technische inspectie letten niet enkel op de veiligheid en technische staat van je wagen. Als je je wagen laat keuren wordt er meteen ook een milieukeuring uitgevoerd waarbij de emissiewaarden van de verbrandingsmotor worden gemeten.
  • Beheer van wegwerkzaamheden: drones kunnen worden gebruikt om het verloop van wegwerkzaamheden te monitoren en ervoor te zorgen dat de werknemers veilig werken. Door de voortgang van het werk van bovenaf te volgen, kan het werk efficiënter worden gepland en uitgevoerd.

wachtrij auto's en andere voertuigenbekijken via camera Drones kunnen dus een waardevolle toevoeging zijn aan het verbeteren van de veiligheid en efficiëntie van het verkeer. Door het gebruik van drones kan de informatie over het verkeer snel worden verzameld en verwerkt, waardoor de responstijd en de nauwkeurigheid van het waarnemen van het verkeer wordt verhoogd.

Op dit moment zijn we nog niet met al deze toepassingen vertrouwd, maar wat niet is kan nog komen. Meer dan tien jaar geleden waren er ook nog geen camera’s op de keuring. Nu vinden we het niet meer dan normaal dat elke keuringsstation is uitgerust met een webcam die je vanop afstand kan raadplegen op je smartphone of vaste computer.