Op deze website vind je heel wat nuttige info terug over de autokeuring in België. Wanneer moet je naar de autokeuring? En waar vind je een keuringsstation bij jouw in de buurt? We geven een overzicht van alle autokeuringen in Vlaanderen en Brussel, ingedeeld per provincie.

Daarnaast geven we praktische info in verband met de openingstijden, ligging van de keuringscentra en een link naar hun website. Zo kan je gemakkelijk een afspraak maken met het centrum van je keuze. Wist je trouwens dat de organisatie van de autokeuring verschilt van land tot land? Je leest daarover meer op de pagina waarop we de keuring in België met Nederland vergelijken.

Sla onze website alvast op bij je favorieten. Zo heb je altijd alle gegevens in verband met de autokeuring bij de hand. Wij doen ons uiterste best om de gegevens van elke schouwing in België zo volledig en zo correct mogelijk weer te geven.

Op welke dag moet je naar de autokeuring?

Een personenwagen moet in België naar de keuring wanneer hij 4 jaar oud wordt. Het is niet altijd mogelijk om je auto juist op de vervaldag van het keuringsbewijs aan te bieden. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • De vervaldag is een zaterdag, zondag of feestdag
  • Je kan je op die dag niet vrijmaken wegens werkomstandigheden, ziekte,..
  • Het is zeer druk op de keuring waardoor je niet meer wordt toegelaten tot de wachtrij.

De keuringscentra hebben daarom een klantvriendelijke regeling uitgewerkt. Je kan je voertuig al twee maanden voor de vervaldag van het keuringsbewijs laten herkeuren. De oorspronkelijke vervaldag wordt daarbij met één of twee jaar verlengd, afhankelijk van de kilometerstand.

Een voorbeeld: Je keuringsbewijs vervalt op 15 mei 2024. Je hoeft dus niet te wachten tot 14 of 15 mei om naar de autokeuring te gaan. Je kan al op 15 maart (=twee maanden voor vervaldatum) je voertuig laten keuren. Is je wagen door de technische keuring dan zal het nieuwe groene keuringsbewijs meteen geldig zijn tot 15 mei 2025 of 2026. Of een keuringsbewijs geldig is voor één of twee jaar hangt af van de kilometerstand van de wagen, dit is de nieuwe regeling die in 2024 is ingevoerd.

Naar welk keuringsstation moet je gaan?

Er zijn in België in totaal 77 keuringscentra. Daarvan bevinden er zich 49 in Vlaanderen en Brussel. Je vindt deze 49 centra terug op onze website met adres, Google Maps en adresgegevens. Belangrijk om weten:

  • Je hebt het recht om naar de autokeuring van je keuze te gaan .
  • Je bent niet verplicht om naar het centrum te gaan dat zich het dicht bij je woonplaats bevindt.
  • je bent niet verplicht om naar centrum te gaan dat vermeld staat op de groene uitnodiging die je per post ontvangt.
  • Enkel bij een rood keuringsbewijs moet de herkeuring plaatsvinden in hetzelfde station.

Drukte vergelijken via de camera’s van de keuringscentra

De keuze van het keuringsstation kan ook afhangen van de drukte op het moment. De meeste autokeuringen in Vlaanderen en Brussel hebben één of meer online camera’s gemonteerd aan de ingang. Daarmee kan je als chauffeur nagaan hoelang de wachtrij op dat moment is. Meer informatie over veelgebruikte camera’s vind je op de pagina’s:

Autokeuring en verzekeringsbewijs

De autokeuring kijkt ook na of je beschikt over een geldige verzekering. In principe behoort deze controle op geldige verzekeringspapieren niet tot de standaardzaken die worden gecheckt. Je auto kan technisch en mechanisch perfect in orde zijn maar niet verzekerd.

Wat gebeurt er als je naar de keuring gaat zonder geldige verzekering?

  • Als je voertuig verder technisch in orde is wordt je hiervoor niet afgekeurd.
  • Je krijgt een groen keuringsbewijs. Op dit keuringsbewijs zal duidelijk staan aangegeven dat je autoverzekering niet in orde is.
  • De gegevens die de autokeuring verzameld worden op regelmatige tijdstippen overgedragen aan de bevoegde overheid.

Je vindt op onze website de gegevens terug van de verschillende keuringscentra. We geven een overzicht van alle autokeuringen in Vlaanderen en Brussel. De pagina van de meest gezochte centra kan je via de snelle links hieronder terugvinden:

Alken Antwerpen As Asse-Mollem Brakel Brasschaat Brugge Dendermonde Deurne Diest-Webbekom Erembodegem-Aalst Geel Gent Hechtel-Eksel Heers Heist-op-den-Berg Hoboken Kontich Londerzeel Malle Mechelen Nazareth Rotselaar Sint-Niklaas Stekene Tienen Turnhout Willebroek Wondelgem