diverse camera's om auto's te controlerenWe zien het gebruik van camera’s in het verkeer meer en meer. Er zijn niet alleen de webcamera’s van de schouwing. We hebben verschillende keren op de website gesproken over allerlei soorten camera’s: snelheidscamera’s, dashcams, achteruitrijcamera’s en camera’s die de verkeerssituatie en kaart brengen. Kort gezegd: camera’s en webcam zijn dus niet meer weg te denken uit het moderne verkeer.

Ook op de autokeuring zijn ze stilaan onmisbaar geworden. Waar je ook je wagen laat keuren, in elk keuringsstation in Vlaanderen en Brussel heb je tegenwoordig wel een camera. Je kan bijvoorbeeld op de camera van Brugge kijken, de webcam van Geel raadplegen of de toestand van de schouwing in Heers online raadplegen. Zo weet je meteen hoe druk het is aan de ingang van de autokeuring.

2023: Nieuw soort camera in Oostende

Er komen steeds nieuwe toepassingen voor camera’s: in steden en gemeentes controleren automatische camera’s op betaald parkeren. Zo zijn de mensen in Oostende zeker tevreden met de Oostendse webcam van de schouwing maar wellicht veel minder  met het nieuwe type camera dat je vanaf 2023 in het straatbeeld vindt.

nieuwe camera in oostendeGedaan met de parkeerwachters die met de tablet en fototoestel in de hand nakijken of je wel een parkeerticketje achter je voorruit hebt liggen. In Oostende is het volledige systeem geautomatiseerd. Je betaalt je parkeerticket aan de automaat en je geeft daarbij je nummerplaat in. Alles wordt automatisch doorgestuurd naar de centrale computer, je krijgt zelfs geen parkeerticket meer.

Hoe wordt het parkeerticket dan gecontroleerd? Heel simpel, aan de hand van een wagen met camera’s op zijn dak. De wagen rijdt rond in de straten van de kuststad en de camera’s scannen alle nummerplaten.  De gegevens worden doorgestuurd naar de centrale computers die nakijkt of  je je parkeerticket wel hebt betaald. Dit is dus opnieuw een toepassing van camera’s in het verkeer. Het maakt de controle op het betaald parkeren veel gemakkelijker.

We kunnen er niet omheen. We krijgen in het straatbeeld en in het verkeer dus steeds meer camera’s. De camera’s helpen om het verkeer veiliger te maken. In het geval van de camera uitrusting op de autokeuring helpen ze om de technische controle klantvriendelijker te maken.