Tijdig naar de keuring met deze 4 tips

Er zijn tegenwoordig bij chauffeurs heel wat frustraties rond de afspraken voor de autokeuring. Traditioneel wordt de oproepingsbrief voor de autokeuring verstuurd een viertal weken voor de effectieve keuring. Bij veel stations van de autokeuring is het verplicht om een afspraak te maken. Wanneer de brief voor de oproeping in de bus valt is het vaak al te laat om nog binnen de 4 weken een afspraak te krijgen. Dat betekent dus dat je sowieso je wagen te laat aanbiedt op de autokeuring.

Te laat naar de autokeuring?

Je auto niet tijdig aanbieden op de autokeuring kan een aantal gevolgen hebben:

  • Word je tegengehouden door de politie bij een controle? Je kan dan een boete krijgen omdat de papieren van je auto niet in orde zijn.
  • Als je je auto te laat aanbiedt bij de autokeuring ben je ook verplicht om extra te betalen. De diensten van de autokeuring geven zelf aan dat deze extra geen boete is. Het is een toeslag die ze wettelijk mogen aanrekenen. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat mensen tijdig met hun wagen naar de autokeuring gaan.
  • Wie betrokken is in een auto-ongeval met een niet gekeurd voertuig kan problemen krijgen met zijn verzekeraar. Dit geldt des te meer wanneer de verzekeraar kan bewijzen dat het ongeval veroorzaakt is door een technisch gebrek aan het voertuig.

De oproepingsbrief voor de keuring

De oproepingsbrief wordt traditioneel verstuurd door de diensten van de autokeuring zelf. Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de chauffeurs wordt de oproepingsbrief nu vroeger verstuurd. Het gaat in de praktijk om een vijftal weken voor de vervaldatum. De Vlaamse overheid bekijkt of het niet interessant zou zijn dat zij zelf deze brief zelf vroeger versturen.

Vier nuttige tips voor een tijdige keuring

Als chauffeur van een voertuig ben je altijd verantwoordelijk voor correcte en geldige boorddocumenten. Dat betekent dat je er eigenlijk moet voor zorgen dat je altijd met een gekeurd voertuig rijdt. Zelfs als de oproepingsbrief voor de keuring verloren zou gaan in de post blijf je verantwoordelijk voor de correcte keuring van je voertuig.

Wat kan je doen om te vermijden dat je wagen niet tijdig gekeurd wordt?

  1. Kijk nu al na op je groen keuringsbewijs wanneer je voertuig gekeurd moet worden. Zet deze datum alvast in je agenda voor volgend jaar of binnen twee jaar. Op die manier heb je zelf een goed zicht op de ultieme keuringsdatum voor je auto. Je bent dan niet afhankelijk van de oproepingsbrief.
  2. Je kan je wagen al twee maanden voor de vervaldatum bij de autokeuring aanbieden. Maak dus goed op tijd een afspraak met de autokeuring. Wacht met andere woorden niet tot je de oproepingsbrief in de bus krijgt.
  3. Zijn er geen data die je goed uitkomen voor een afspraak? Raadpleeg regelmatig het systeem waar je online een afspraak kan maken. Er komen soms ook wel plaatsen vrij. Het zou zomaar kunnen dat er plots een datum vrijkomt die wel in je agenda past.
  4. Tenslotte merken we op dat je goed moet oppassen voor fraude. Je wagen op afspraak naar de keuring brengen is gratis. Hiervoor wordt er geen extra aangerekend. In het verleden zijn er een aantal fraudegevallen vastgesteld waarbij afspraken voor de autokeuring werden doorverkocht. Ga hier niet op in. Je riskeert dat de gemaakte afspraak niet geldig is en het kost alleen maar geld. Maak dus altijd je afspraak zelf via het online systeem van de keuring.

Is een autokeuring altijd op afspraak?

Voor de corona periode werd er weinig op afspraak gewerkt. Je kom in de meeste gevallen en bij de meeste keuringsstations zo je wagen voorrijden. Een keuring op afspraak werd gezien als een extra service voor mensen die zich anders moeilijk kunnen vrijmaken. Deze afspraken werden dan in veel gevallen op maandag of donderdag tussen 17 en 19 uur ingepland.

Corona heeft hier heel veel veranderd. Op een bepaald moment waren de keuringen op afspraak verplicht. Er zijn heel wat keuringsdiensten die dit systeem (bijna) volledig hebben behouden. Heel wat afspraken gaan ook nu nog door op afspraak. Meer informatie vind je op de pagina afspraak autokeuring.

Similar Posts