Mag je met winterbanden naar de autokeuring?

winterbanden autokeuring: mag je met winterbanden naar de autokeuring?Je heb je winterbanden op je auto gemonteerd en het is tijd voor de jaarlijkse keuring? Dan wil je er zeker van zijn dat je met je winterbanden naar de autokeuring mag gaan. Het korte antwoord: je kan niet zomaar op elk moment met eender welke winterband naar de technische controle gaan. Hieronder vind je een overzichtelijke uitleg van de voorwaarden voor een juiste keuring van autobanden.

Situatie 1 : de winterbanden staan vermeld op de COC.

Winterbanden moeten voldoen aan de specificaties zoals vermeld op het gelijkvormigheidsattest of COC.  Staan de technische vereisten van de winterbanden staan uitdrukkelijk vermeld op het gelijkvormigheidsattest? Dan is het eenvoudig: de autokeuring zal nakijken of de winterbanden hiermee overeenkomen. Hebben je winterbanden de juiste maat en snelheidsindex, dan mag er altijd mee naar de autokeuring, ook in de zomer.

Situatie 2 : de winterbanden staan niet vermeld op de COC.

Staat er niets over winterbanden op het gelijkvormigheidsattest? Dan moeten de afmetingen en specificaties van de winterbanden overeenstemmen met die van de gewone banden.

Je wilt weten of je met winterbanden naar de autokeuring mag gaan? Dan is het belangrijk om de snelheidsindex van je winterbanden te vergelijken met de index van de originele banden.

Wanneer mag je naar de keuring met winterbanden?

Snelheidsindex lager Snelheidsindex gelijk of hoger
Band met 3PMSF logo en M+S logo hele jaar door naar de keuring met sticker hele jaar door naar de keuring
Band met enkel M+S logo Van 1/10 tot 30/4 naar de keuring met sticker hele jaar door naar de keuring

Snelheidsindex gelijk of hoger

De snelheidsindex van je winterbanden is gelijk of hoger aan die van je originele banden? Je mag met deze winterbanden altijd naar de autokeuring, het ganse jaar door. Je kan je auto dus altijd laten keuren met deze winterbanden.

Snelheidsindex is lager

Ligt de snelheidsindex van de winterbanden lager dan die van de originele banden? Je kan je wagen laten keuren met winterbanden met een lagere snelheidsindex. Daar zijn dan wel extra voorwaarden aan verbonden.

Banden met 3PMSF logo (winterbanden)

  • Je mag met deze winterband het hele jaar door naar de autokeuring gaan
  • Je moet op de auto een sticker aanbrengen die duidelijk aangeeft wat de maximumsnelheid van de winterbanden is. Deze sticker moet zich in het gezichtsveld van de chauffeur bevinden. Deze sticker is verplicht dus de inspecteur van de technische controle zal dit zeker nakijken.

Banden met M+S logo maar geen 3PMSF logo (Modder en sneeuw banden)

  • Je mag enkel naar de autokeuring met dit type banden tussen 1 oktober en 30 april
  • Je moet op de auto een sticker aanbrengen die duidelijk aangeeft wat de maximumsnelheid van de winterbanden is. Deze sticker moet zich in het gezichtsveld van de chauffeur bevinden. Deze sticker is verplicht dus de inspecteur van de technische controle zal dit zeker nakijken.

Conclusie:

Net zoals je niet met alle winterbanden mag rijden in de zomer kan je dus ook niet zomaar met alle winterbanden op elk moment naar de keuring. Het hangt af van de snelheidsindex van de winterbanden én van het soort van winterband.

 

Similar Posts