De juiste bandenmaat voor de keuring

bandenmaat voor keuring autoDe autokeuring kijkt de banden na die op je auto liggen om te weten of ze de juiste afmetingen hebben. De inspecteur zal dit zeker controleren. Hij vergelijkt daarvoor de maat die op je band vermeldt staat met de voorgeschreven bandenmaat op het gelijkvormigheidsattest. De juiste bandenmaat is belangrijk voor de veiligheid in het verkeer.

Vooraleer je naar de schouwing gaat is het gemakkelijk om zelf even te controleren of je de juiste banden op je auto hebt. Met verkeerde banden zal je auto zonder discussie worden afgekeurd bij de automobielinspectie.

De afmetingen staan meestal op de zijkant van de band en zijn opgebouwd uit drie verschillende elementen. Nemen we als voorbeeld een courante band met de vermelding 195/55/R16:

  • 195: Dit geeft de breedte van de band weer in millimeters, gemeten van schouder tot schouder.
  • 55: De hoogte van de band, uitgedrukt in procenten van de breedte. In dit geval is de hoogte 55% van de breedte van de band.
  • R16: Dit is de diameter van de velg in inches. “R” betekent dat het een radiale band is (de meest voorkomende type band), en “16” geeft de diameter van de velg in inches aan.

In het voorbeeld, 195/55/R16, betekent dus dat de band een breedte heeft van 195 millimeter, een verhouding van 55% en is bedoeld voor een velg met een diameter van 16 inch.

Welke bandenmaat past bij je auto?

In België zijn er veel verschillende afmetingen van autobanden in gebruik, afhankelijk van het type en de grootte van het voertuig.

 • Kleinere auto’s: bijvoorbeeld 195/65 R15
 • Compacte en middenklasse auto’s: bijvoorbeeld 205/55 R16
 • Luxeuse en sportieve auto’s: bijvoorbeeld 225/45 R17
 • SUV’s en crossover voertuigen: bijvoorbeeld 215/60 R16
 • SUV’s en crossover voertuigen met een grotere wielbasis: bijvoorbeeld 235/60 R18

Welke bandenmaat mag voor de autokeuring?

De gegevens van je band kan je dus gewoon aflezen op de zijkant ervan. Hoe weet je nu of je met de juiste bandenmaat naar de autokeuring gaat? De vereiste maat kan je op verschillende manier terugvinden:

 • De bandenmaat staat vermeld op het Proces-Verbaal van Goedkeuring (PVG) van je wagen. De diensten van de autokeuring kunnen dit document raadplegen.
 • De afmetingen staan ook op het gelijkvormigheidsattest (COC) van je auto. Dit gelijkvormigheidsattest maakt deel uit van de verplichte boorddocumenten van je voertuig.
 • Raadpleeg het instructieboekje dat je bij de levering van je wagen hebt meegekregen
 • Check de originele sticker van de constructeur die je terugvindt aan de binnenkant van de autodeur

juiste bandenmaat voor de autokeuringDe inspecteur van de keuring zal aan de hand van je gelijkvormigheidsattest kunnen zien of je de juiste bandenmaat op je auto hebt. De juiste bandenmaat alleen is echter niet voldoende. Naast de juiste maat controleert de autokeuring ook de snelheidsindex en belastingindex van je banden. Bovendien wordt er nagekeken of ze niet versleten zijn en of ze op de juiste manier zijn gemonteerd.

Similar Posts