Veilig met de auto op vakantie

Vele Belgen trekken elke vakantie met de auto richting het zuiden. Vooral Frankrijk is daarbij traditioneel een populaire bestemming. Een autovakantie is niet hetzelfde als het dagelijkse woon-werk verkeer. Het VIAS, vroeger BIVV genaamd, geeft graag nog een aantal tips mee om veiliger met de auto op reis te gaan. We overlopen we nog even de belangrijkste raadgevingen.

  • Rijden in de regen, onweer of in donker en grauw weer is niet altijd een pretje. Houd rekening met het weerbericht en pas je vertrekuur aan aan de weersvooruitzichten.
  • Vakantie is niet van moeten. Je ‘moet’ dus niet absoluut om een bepaald uur op je bestemming aankomen. Leg jezelf geen deadlines op en geniet van het traject. Stop vooraleer de vermoeidheid optreedt. Houd in ieder geval om de twee uur halt voor een ontspannende pauze.
  • Zorg er voor dat de kinderen voldoende afleiding hebben tijdens de rit (spelletjes, dvd’s). Rust in de auto is minder vermoeiend voor de bestuurder.
  • Je kan online ook gemakkelijk de toestand op de wegen volgen. Wijzig je planning en traject in functie van de ontwikkelingen op het wegennet.
  • Zorg dat de je wagen technisch in orde is. Controleer de bandenspanning en de niveaus van de verschillende vloeistoffen.
  • Zware bagage laad je beter in de koffer dan op het dak. Maak je toch gebruik van een dak koffer of bagagedrager? Zorg er voor dat de bagage zeer goed is bevestigd. Laat ook geen bagage los in de wagen liggen. Bij een aanrijding kunnen dit dodelijke projectielen worden.

Je keuringsbewijs vervalt binnen de twee maanden?

Vertrek je met de auto op vakantie? We merken graag op dat het interessant kan zijn om je wagen alvast aan de autokeuring aan te bieden. Wanneer je keuringsbewijs vervalt binnen de twee maanden kan je al terecht in de keuring voor de jaarlijkse inspectie. Zo sla je twee vliegen in één klap. Je wagen wordt technisch nagekeken vooraleer je op reis vertrekt en je bent meteen gekeurd voor de komende periode.  Wil je weten wanneer je naar de keuring kan? Je kan via onze website gemakkelijk de openingsuren van de technische controle nakijken.

Similar Posts