Online een nummerplaat aanvragen

Online een nummerplaat aanvragen bij DIVDe autokeuring kijkt een auto na op verschillende aspecten. De wagen moet voldoen aan heel wat richtlijnen rond veiligheid en milieunormen. Daarnaast checkt de technische controle ook of de papieren van het voertuig in orde zijn.  Zo wordt er onder meer gekeken of de inschrijving in orde is en of de juiste nummerplaat op de wagen is bevestigd.

Wie een aantal jaar geleden een voertuig wenste in te schrijven ging daarvoor langs in Brussel of bij een regionale antenne van de Dienst Inschrijving Voertuigen. Eerst moest je bij de verzekering langsgaan die een officiële klever aanbracht op het roze inschrijvingsformulier. Met dit roze formulier kon je dan naar de DIV waar je een aanvraag voor een nummerplaat kon indienen. Tussen het moment van aanvraag en het tijdstip waarop je over je nieuwe kenteken kon beschikken lagen dikwijls heel wat dagen (of weken).

Online aanvraag via WebDIV

De nieuwe werkwijze om een nummerplaat aan te vragen is praktischer en sneller. De DIV  heeft ondertussen een sterke digitalisering doorgevoerd. Het is nu perfect mogelijk om op elk tijdstip via het internet een voertuig in te schrijven.  Hiervoor werd het programma WebDIV ontwikkeld. Wie een voertuig wil inschrijven kan terecht bij zijn verzekeringsmakelaar of -agent. Deze persoon heeft toegang tot WebDiv en kan meteen online de nummerplaat aanvragen. De nummerplaat wordt na de aanvraag opgestuurd naar de eigenaar van het voertuig.

Het is mogelijk om de plaat te laten leveren op een ander adres, bijvoorbeeld rechtstreeks bij de garage waar de wagen is aangekocht. Er zijn in België zo’n achtduizend verzekeringsmakelaars en agenten die toegang hebben tot dit programma. U vindt dus altijd wel een verzekeraar bij U in de buurt. Bovendien is het ook mogelijk op de status van een inschrijving via het internet te bekijken.

Naar de autokeuring?

De meeste voertuigen die in België ingeschreven worden moeten ook naar de autokeuring in België. De schouwing is een Europese verplichting, maar elk land organiseert dit op zijn eigen manier. Dat betekent dus dat een auto die een Belgische nummerplaat heeft ook in ons land naar de keuring moet gaan.

voertuig online inschrijven en daarna naar de autokeuringJe kan je wagen niet technisch laten controleren in het buitenland. Een uitzondering hierop zijn voertuigen die een Nederlands kenteken hebben. De Nederlandse overheid heeft hiervoor een akkoord met België en Spanje. Nederlanders kunnen dus ook in die twee landen terecht voor een keuring volgens de Nederlandse richtlijnen, al zijn het aantal Belgische keuringsstations die deze zogenaamde AKP keuring aanbieden wel beperkt. België heeft geen overeenkomsten rond de autokeuring met andere landen. Als je dus een nummerplaat aanvraagt in België en je wagen hier wordt ingeschreven zal je ook in een Belgische keuringsstation je wagen moeten laten keuren.

Similar Posts