Extra diensten van het keuringsstation

keuringsstation dienstenMet je wagen naar de autokeuring gaan is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad. Toch blijft het belangrijk om je voertuig op regelmatige basis technisch te laten nakijken in het keuringsstation van je keuze. Banden en onderdelen verslijten en we staan er niet altijd bij stil. Het is goed dat je wagen dan eens grondig wordt geïnspecteerd.

Maar toch, niemand gaat graag naar de keuring. Veel mensen zien het gewoon als een verlies van tijd en geld. Omdat er wekelijks vele duizenden mensen naar het keuringsstation moeten is het vaak behoorlijk druk op de technische controle.

Een aantal jaar geleden had je geen andere keuze dan naar de schouwing in je buurt te rijden en aan te schuiven in het rij.  De keuringen hebben een aantal initiatieven genomen om het voor de chauffeurs alvast gemakkelijker te maken. Hieronder vind je een overzicht van een aantal zaken die zijn uitgerold. Helaas zijn deze maatregelen niet voldoende: er zijn meer en meer klachten over de lange wachtrijen in zowat elk keuringsstation. Dat bleek ook uit de vragen en antwoorden rond de Vlaamse autokeuring in het Vlaamse parlement in maart 2023.

Keuring auto op afspraak

Er is de mogelijkheid om naar de keuring te gaan op een vooraf afgesproken datum. Voor de coronatijd was dit vaak heel beperkt. Bij heel veel keuringsstations kon je enkel op maandag en donderdag tussen 17 en 19 uur een afspraak krijgen. Corona heeft daar veel aan veranderd.  Tijdens de pandemie was het enkel mogelijk om op afspraak te komen. De organisatoren en chauffeurs ontdekten ook de voordelen: keuringen op afspraak zorgen voor minder lange wachttijden. Het systeem is daarom serieus uitgebreid waardoor je heel wat meer mogelijkheden hebt om een afspraak te maken.

Een belangrijke tip: omdat meer en meer mensen een afspraak maken is het wel belangrijk om lange tijd vooraf een afspraak vast te leggen.

Camera aan het keuringsstation

camera van het keuringsstationDe verschillende stations van de autokeuring zijn ook uitgerust met camera’s aan de ingang. Aan de hand van die camera’s kan je dus als chauffeur vooraf kijken hoe druk het is op de schouwing.

Als je nog een serieus stukje moet rijden vooraleer je op het keuringsstation aankomt kan de wachtrij al een stuk langer of korter zijn geworden. Toch is het een handig hulpmiddel om snel te zien hoeveel wagens er staan ​​aan te schuiven. Alle stations zijn uitgerust met een dergelijke camera. Of je nu de wachtrij wil checken in Hechtel-Eksel, het aantal wagens in Geel wilt bekijken via de webcam of de drukte in Diest-Webbekom wil controleren, je kan dit gewoon bekijken via je desktopcomputer of smartphone met internetaansluiting.

Uitnodiging vooraf

De keuring herinnert je eraan dat je met je wagen naar de keuring moet. Je ontvangt een aantal weken voor de vervaldatum van je schouwingsbewijs een uitnodiging op papier. Op die manier vergeet je niet dat het tijd is om naar de jaarlijkse keuring te gaan. Begin 2023 start er een proefproject waarbij er ook een digitale uitnodiging wordt verstuurd.

Er is in het verleden al heel wat discussie geweest of de herinnering die je met de post krijgt wel op tijd toekomt. Zoals we hoger in dit artikel hebben aangegeven gebeuren er meer en meer keuringen op afspraak. Als je je uitnodiging voor de autokeuring vrij laat ontvangt heb je meestal niet meer de tijd om nog tijdig een afspraak te maken. Er is daarom beslist om deze uitnodigingen vroeger te verzenden. De overheid kijkt ook of er mogelijkheid is dat zij zelf de uitnodigingen zouden versturen.

Druktebarometer voor het keuringsstation

druktebarometer voor het keuringsstation van de autokeuringMet de digitale hulpmiddelen van tegenwoordig is het mogelijk om snel een beeld te krijgen van de vermoedelijke drukte aan het keuringsstation. Je kan aan de hand van de webcam van de autokeuring kijken hoe druk het op dat moment is aan de ingang. Maar ook als je geen zin hebt om op je scherm te staren naar de wachtrij aan de schouwing  kan het internet je helpen

Via Google is het mogelijk om de piekuren van een keuringsstation te bekijken. Op basis van gegevens van smartphones heeft Google een vrij goed beeld van wat de drukke en minder drukke periodes zijn. Je kunt dit overzicht voor elke dag en voor elk uur bekijken.

Naast de service van Google hebben ook de autokeuringen zelf een druktebarometer gelanceerd. Je kan op die manier zien hoe druk het op dat moment is op de schouwing. Je krijgt meteen een overzicht voor de verschillende keuringsstations met een kleurcode. Woon je bijvoorbeeld in een regio tussen twee of drie keuringsstations in? Dan kan het interessant zijn om de druktebarometer te raadplegen. Zo weet je in welk keuringsstation je vermoedelijk het snelst gediend zal zijn.

We verzamelen op onze website heel wat info met betrekking tot de autokeuring. Vooral op de algemene wetgevingen zoals die opgelegd zijn door Europa en door de Belgische overheid. Tegelijkertijd vind je ook een overzicht met de openingsuren, camera’s en andere faciliteiten van de keuringsstations in Vlaanderen en Brussel.

Similar Posts