Meer mobilhomes op de weg

Het is een tendens die we zien op de autokeuring en het blijkt ook uit de cijfers van de ingeschreven voertuigen. Jaar na jaar worden er meer mobilhomes verkocht. Meer en meer mensen kiezen voor de vrijheid van een mobilhome. Je kan er overal mee komen. Het vakantiegevoel begint al vanaf het moment dat je vertrekt. Deze vakantieformule spreekt veel mensen aan. Daardoor komen er meer en meer mobilhomes op de weg. Hoe en wanneer je naar de technische controle moet met een kampeervoertuig in het artikel: de keuring van een mobilhome of een camper.

Meer mobilhomes, meer drukte?

Betekent dit dan ook dat dit leidt tot nog meer fileleed en drukke wegen? Helemaal niets. Een ervaren mobilhome gebruiker leerde ons dat eigenaars van dergelijk voertuig meestal rijden op een rustige momenten. Ze vermijden net de files en de drukke wegen.

Omdat mensen met een mobilhome niet afhankelijk zijn van de uren van een hotel of vakantieverblijf kunnen ze gemakkelijk hun tocht aanpassen aan de verkeersdrukte.  Je treft daarom in het algemeen niet veel mobilhomes aan in de file. Bovendien houden veel liefhebbers het bij korte trips.

Weggaan met een motorhome doe je soms voor enkele dagen. Het is dan uiteraard ook niet de bedoeling om teveel te gaan rijden. Meestal wordt er een traject afgelegd van enkele uren. Daarna blijft de mobilhome stilstaan of wordt die enkel nog gebruikt voor kleinere tochten ter plaatse.  De vrees dat meer mobilhomes zullen leiden tot nog meer verkeer is dus totaal niet terecht.

Mobilhomes op de autokeuring

Er wordt vaak gevraagd onder welke categorie een motorhome valt. Voor een stuk gaat de wetgeving mee met een personenwagen en voor een deel met de bestelwagen. Mobilhomes en campers vormen wel een eigen categorie qua inschrijving. Ze vallen onder de noemer kampeerwagens. Dit betekent dat er ook op de autokeuring voor een mobilhome een specifieke procedure is.

Deze zwerfwagens worden dus anders gecontroleerd op de technische inspectie dan een auto. Onder meer aan het gewicht en nuttig laadvermogen wordt de nodige aandacht besteed. Daarnaast moet een motorhome ook jaarlijks naar de technische controle, ook wanneer deze nieuwe is. Dit is dan weer vergelijkbaar met de regelgeving rond bestelwagens.

Similar Posts