Snelheidsindex banden op de keuring

snelheidsindex banden voor de autokeuringBanden zijn cruciaal voor de verkeersveiligheid en daarom wordt het rubber van elke band op de keuring in detail nagekeken. De ladingsindex en snelheidsindex banden van je voertuig moeten in orde zijn om een groen schouwingsbewijs te krijgen. De bandenmaat moet kloppen, de autobanden moeten correct gemonteerd zijn en niet teveel slijtage en sporen van schade vertonen.

Een belangrijke taak van de autokeuring is om te gaan of je auto veilig is voor jezelf, je passagiers en de andere weggebruikers. Heel wat wagens zijn tegenwoordig uitgerust met allerlei performante veiligheidssystemen. Chauffeurs vergeten echter te vaak het belang van goede autobanden. Je banden zijn uiteindelijk het enige onderdeel van je auto dat contact maakt met de rijbaan.

Welke snelheidsindex banden voor je auto?

Je banden moeten aangepast zijn aan de snelheid die je kan rijden met je auto. Op de schouwing wordt de snelheidsindex van de banden nagekeken. Om de veiligheid in het verkeer te verzekeren is het uiteraard belangrijk dat je banden monteert die de maximumsnelheid van je auto aankunnen. Als je bijvoorbeeld een auto hebt met een maximumsnelheid van 180 km/uur is het niet veilig om met banden te rijden die maar voorzien zijn op een snelheid tot 150 km/uur.

Op het gelijkvormigheidsattest staat vermeld welke de minimale snelheidsindex van je auto is. Deze komt overeen met de maximale snelheid van het voertuig.

De autokeuring kijkt daarom of de snelheidsindex van de gemonteerde banden gelijk of hoger is dan de minimale snelheidsindex.

Kan je auto bijvoorbeeld maximum 150 km/uur rijden zal je minimale snelheidsindex P zijn. Je mag dan banden leggen met een snelheidsindex van bijvoorbeeld Q,R,S of hoger (zie tabel hieronder). Heb je banden met snelheidsindex N ( tot 140 km/uur) zal je auto op de keuring worden afgekeurd.

De snelheidsindex banden is een cijfer dat aangeeft hoe snel een band veilig kan rijden onder optimale omstandigheden. Het cijfer is meestal aangegeven op de zijkant van de band en is een code van één of twee letters, zoals bijvoorbeeld “W” of “V”.

Lijst: snelheidsindex banden en maximumsnelheden

Autoband met snelheidsindex N Maximumsnelheid 140 km/uur
Autoband met snelheidsindex P Maximumsnelheid 150 km/uur
Autoband met snelheidsindex Q Maximumsnelheid 160 km/uur
Autoband met snelheidsindex R Maximumsnelheid 170 km/uur
Autoband met snelheidsindex S Maximumsnelheid 180 km/uur
Autoband met snelheidsindex T Maximumsnelheid 190 km/uur
Autoband met snelheidsindex U Maximumsnelheid 200 km/uur
Autoband met snelheidsindex H Maximumsnelheid 210 km/uur
Autoband met snelheidsindex V Maximumsnelheid 240 km/uur
Autoband met snelheidsindex W Maximumsnelheid 270 km/uur
Autoband met snelheidsindex Y Maximumsnelheid 300 km/uur

De technische gegevens van je banden kan je dus gewoon aflezen op de zijkant ervan. Aan de hand van bovenstaande tabel kan je nagaan met welke maximale snelheid je banden overeenstemmen.

snelheidsindex van autobanden nakijken tijdens de keuring autoJe banden worden tijdens de autokeuring grondig nagekeken. Weet wel dat de procedure die op de keuring wordt gevolgd overal in het land dezelfde is. Of je nu je wagen laat keuren in Brugge, naar de schouwing in Gent gaat of je voertuig in Antwerpen laat controleren, de werkwijze is identiek. De stations zijn verplicht om de Europese richtlijnen rond de keuring van voertuigen te volgen.

Similar Posts