Keuring van een camper

Keuring van een mobilhome camper kampeerwagenAls u een camper of mobilhome koopt hebt u meestal al een auto. U denkt misschien dat de keuring van een mobilhome vergelijkbaar is met de keuring van een gewone personenwagen. Voor een groot deel klopt dit wel. Ook bij een camper zal de keuring het voertuig nakijken op veiligheid en nachecken of het voldoet aan de wettelijke milieueisen qua uitstoot. De inspecteur van de controle overloopt de verschillende stappen van de keuring net zoals voor auto’s. Stuurinrichting, remsysteem, ophanging, verlichting en banden, algemene staat van het chassis en dergelijke meer worden aan een inspectie onderworpen. Toch zijn er drie belangrijke verschillen tussen de keuring van een mobilhome en een gewone personenwagen.

De keuring van een mobilhome moet gebeuren door de koper in plaats van de verkoper. Een kampeervoertuig moet je ook jaarlijks aan de autokeuring aanbieden en niet na 4 jaar zoals bij een auto. Tijdens de eerste keuring wordt de camper gewogen. Daarna kan de autokeuring deze camper ook jaarlijks opnieuw wegen.

De koper doet de eerste keuring van een mobilhome

Als U in België een auto koopt dan is het de verkoper die zorgt voor de eerste keuring. Dat betekent dat u de wagen afhaalt bij uw plaatselijke garagist met een groene keuringskaart. U hoeft dus verder niets meer te doen. Bij een motorhome is dat anders. Het is immers zo dat het de koper is die met de camper naar de technische controle moet gaan.

  • Als u uw mobilhome ophaalt bij de verkoper moet U er zelf meteen mee naar de keuring rijden. Dit is de wettelijke regeling. In de praktijk zal de verkoper uw nieuwe camper wel voor U aan de keuring aanbieden.
  • Om dit te kunnen uitvoeren zal de motorhome wel eerst moeten ingeschreven zijn op uw naam. Dat betekent dat u eerst de verzekering in orde moet brengen. In de meeste gevallen zal uw verzekeraar het voertuig dan online inschrijven bij de dienst inschrijving voertuigen in België
  • Als het voertuig is ingeschreven en correct verzekerd zal de dealer de eerste keuring voor u uitvoeren. Spreek dit wel duidelijk af met de verkoper van de mobilhome want zoals aangegeven is dit geen wettelijke verplichting. De meeste dealers bieden deze keuring aan in een soort starterspakket of leveringspakket. Bespreek dit dus zeker met uw dealer bij aankoop.

Jaarlijks naar de autokeuring met een camper

Als U een gewone personenwagen koopt bent u voor 4 jaar gerust. Pas na 4 jaar moet het voertuig voor het eerst bij de schouwing worden aangeboden voor de periodieke keuring. Bent u tijdig naar de keuring geweest en hebt u een groene schouwkaart? Dan moet u de auto pas 2 jaar later opnieuw aanbieden. Dit laatste is de zogenaamde bonusregeling waarbij je een jaar de technisch controle kan overslaan. Daar kan  u onder bepaalde voorwaarden van profiteren zolang de auto maximaal 6 jaar oud is. Voor een mobilhome of camper geldt een volledig andere regeling.

Hoe vaak moet een camper gekeurd worden?

Met een camper moet u jaarlijks naar de autokeuring. Ook wanneer die dus maar één of twee jaar oud is moet u de mobilhome jaarlijks aanbieden bij de technische inspectie. Hierop zijn geen uitzonderingen. Is een voertuig in België dus ingeschreven in de categorie kampeerwagen is een technische controle op de autokeuring jaarlijks verplicht.

Een mobilhome wordt gewogen op de autokeuring

Om het aantal reglementaire zitplaatsen te bepalen in een camper wordt er gekeken hoeveel laadvermogen er nog beschikbaar is. Het is niet omdat u met 6 personen kan slapen of zitten in een mobilhome dat u ook met 6 personen erin mag rijden. Om het aantal toegelaten zitplaatsen uit te rekenen wordt de camper op de autokeuring gewogen. Daarmee wordt het leeggewicht in rijklare toestand bepaald. Aan de hand van een wettelijke formule kan de keuring dan bepalen voor hoeveel personen de camper is gehomologeerd. Bij de weging op de schouwing houden ze voor rijklare gewicht rekening met een chauffeur van 75kg, en de LPG of andere gasfles, dieseltank en de verswatertank voor 90% gevuld.

Deze weging gebeurt in ieder geval bij de eerste keuring. U moet met een camper elk jaar opnieuw naar de autokeuring. Dat betekent niet noodzakelijk dat de camper elk jaar opnieuw wordt gewogen. De inspecteurs van de keuring hebben wel het recht om de camper opnieuw te wegen.

Conclusie

Er zijn dus wel nogal wat verschillen tussen de keuring van een gewone auto en een camper. Bespreek met uw dealer bij aankoop wie de eerste keuring zal uitvoeren. Houd er dan ook rekening mee dat u de camper jaarlijks zal moeten aanbieden ter controle. De tarieven voor de keuring van een mobilhome vindt u op de pagina kostprijs autokeuring België.

Similar Posts