Mobilhome laten keuren: waar en hoe?

camper laten keurenJe wil je mobilhome of camper laten keuren? Zoals we al hebben aangegeven zijn er wel een aantal verschillen tussen de keuring van een camper of mobilhome  en een standaard personenwagen. Zo ben je in België bijvoorbeeld verplicht om jaarlijks met je mobilhome naar de autokeuring te gaan. Bij de periodieke technische controle is het ook altijd mogelijk dat de camper opnieuw wordt gewogen.  Veel mensen vragen zich af waar je een mobilhome kan laten keuren en hoe je deze dan het best aanbiedt op de schouwing. Hieronder vindt u alvast het antwoord op deze twee veelgestelde vragen.

Waar kan je een camper laten keuren in België?

Voor de keuring van een camper kan je bij de meeste keuringscentra terecht. De procedure voor het keuren van een camper is gelijklopend met die van een auto. Het grote verschil is dat de camper eventueel wordt gewogen.

De eerste keuring van de camper zal in de praktijk worden geregeld door de dealer waar u de mobilhome hebt gekocht. Dat betekent dat deze eerste keuring wellicht is uitgevoerd in het keuringsstation dat in de buurt ligt van de vestigingsplaats van de dealer. Dat betekent niet dat u de volgende jaren verplicht bent om ook dat keuringsstation te bezoeken.

In België bent u vrij om met uw camper naar het keuringsstation van uw eigen keuze te gaan. Enkel bij een herkeuring moet u wel opnieuw uw voertuig aanbieden bij het keuringsstation dat de opmerkingen heeft gemaakt.

Er zijn in België ondertussen heel veel mobilhomes ingeschreven. Dat betekent dat elke keuringsstation voldoende ervaring heeft met de keuring van een mobilhome of camper.

Hoe camper aanbieden op keuring?

Net zoals voor een personenwagen is het goed dat u uw bezoekje aan de autokeuring goed voorbereid. De checklist die we hebben gemaakt op onze website geldt ook voor mobilhomes of campers. Er komt wel een belangrijke opmerking bij: het is altijd mogelijk dat u camper op de keuring opnieuw wordt gewogen.

Zorg er voor dat uw camper geen overbodige zaken bevat. Verwijder potten en pannen, losse accessoires, kampeertafels, barbecues en ander materiaal dat in de garageruimte ligt. Vul uw brandstoftank tot minimum 90% en zorg er voor dat ook het drinkwater en gasflessen 90% gevuld zijn. Op die manier is het voor de diensten van de autokeuring altijd mogelijk om correct het leeggewicht in vertrekkensklare toestand te bepalen. Op de autokeuring wordt er gekeken of de gasfles aanwezig is en of deze is voldoende gevuld is. Lees meer op de pagina technische controle van de LPG-installatie van een mobilhome.

Similar Posts