Hoeveel is mijn auto waard?

Hoeveel is mijn auto waard?Wordt je wagen stilaan een jaartje ouder? Veel mensen willen dan wel eens overwegen om hun wagen te koop aan te bieden. De stellen zich dan de vraag hoeveel is mijn auto waard? Op voorwaarde natuurlijk dat ze er nog een goede prijs voor krijgen. Een eerste stap is dan om na te gaan hoeveel je auto nog waard is.

Heel wat eigenaars houden hun auto zolang ze geen kosten hebben. Het is vaak in het kader van de jaarlijkse autokeuring dat er plots onvoorziene uitgaven opduiken.  De jaarlijkse schouwing onderwerpt het voertuig aan een stevige inspectie. Er komen dan weleens technische mankementen aan het licht die gerepareerd moeten worden. En dan is het de vraag of het nog de moeite waard is om die investering te doen. Dat weeg je best af tegenover de waarde die je bij verkoop nog kan krijgen.

Hoeveel is mijn auto waard in 2024?

  • Bij de waardebepaling zijn er eerst en vooral de klassieke elementen: het merk en type, de kilometers, de motor. Terecht of niet, sommige merken liggen nu eenmaal beter in de markt dan andere.
  • De algemene staat van het voertuig speelt een grote rol. Wie een tweedehands auto zoekt koopt die onbewust voor een groot stuk met de ogen. Een serieuze kras of bluts op een verkeerde plaats kan al veel potentiële kopers afschrikken. Een professional zal beter kunnen inschatten wat de kostprijs is de wagen opnieuw in orde te zetten. Een bepaald onderdeel hoeft immers niet noodzakelijk vervangen te worden. Het kan voldoende zijn om het uit te blutsen of opnieuw te spuiten.
  • Het tijdstip waarop je verkoopt is ook belangrijk. Zo zal de waarde van een cabrio in de winter lager liggen dan in de zomer. Hetzelfde geldt voor auto’s in zomerse kleuren.

Online de waarde van je auto bepalen.

  • Vooraleer je wagen te verkopen wil je uiteraard antwoord op de vraag: “Hoeveel is mijn auto waard?”. Je hoeft daarvoor niet noodzakelijk bij je garagist langs te gaan. Kijk eerst eens bij belangrijke zoekertjessites zoals Autoscoot24 of 2dehands. Ga op zoek naar gelijkaardige modellen. Zo krijg je een eerste indruk. Opgelet, de prijzen op deze websites zijn vraagprijzen. Het is lang niet zeker dat elke auto ook effectief aan die vraagprijs wordt verkocht.
  • Er zijn ook gespecialiseerde opkopers die je via het internet kan contacteren. Een professionele opkoper kent de markt goed en heeft een goed netwerk. Hij weet waar hij de beste prijs kan krijgen voor je auto. Zo krijg je meteen een goed beeld van de waarde. Deze schatting van je voertuig is vrijblijvend. Het staat je altijd vrij om al dan niet in te gaan op hun aanbod.

Similar Posts