Mag je rijden met winterbanden in de zomer?

rijden met winterband in de zomerHet hele jaar door met winterbanden rijden? Of je in België ook in de zomer mag rijden met je winterbanden hangt af van de snelheidsindex van de banden en van het soort van winterband. En als je dan met winterbanden rijdt in de zomer, wat met de keuring van je autobanden?

Elke band heeft een snelheidsindex die op de zijkant van de band vermeld staat. Dit geeft weer wat de maximumsnelheid van de band is. Weet je niet waar je deze index kan vinden? Wil je de omrekentabel van de snelheidsindex naar de maximale snelheid raadplegen? Je vindt alle info op onze website op de pagina: index voor maximale snelheid van banden.

Soorten winterbanden

Eerst en vooral moet je weten dat er twee soorten banden zijn die wij “winterbanden” noemen. Het zal ook van het type band afhangen of je er het hele jaar mee mag blijven rijden.

Banden met het 3PMSF-logo

Het 3PMSF-logo staat voor “Three-Peak Mountain Snowflake” en wordt gebruikt om aan te geven dat een band voldoet aan specifieke prestatienormen voor gebruik in winterse omstandigheden. Dit logo wordt toegekend na een speciale testprocedure die wordt uitgevoerd op basis van de prestaties van de band op sneeuw en ijs.

met winterbanden rijden in de zomerDeze banden zijn ontworpen voor gebruik in koude weersomstandigheden, zoals sneeuw, ijs, regen en koude temperaturen. Ze worden gemaakt van een speciale rubbersamenstelling die beter presteert bij koude temperaturen dan de samenstelling die wordt gebruikt in zomerbanden. Het rubber is zachter en flexibeler bij koud weer waardoor de band beter aan de weg kleeft en een betere grip heeft op besneeuwde, ijzige of natte wegen.

Winterbanden hebben ook speciale profielen die zijn ontworpen om sneeuw en ijs beter te kunnen afvoeren, waardoor het risico op aquaplaning en slippen op gladde wegen wordt verminderd. De groeven en lamellen op het loopvlak van de winterbanden zorgen ervoor dat de band beter kan bijten in de sneeuw en grip kan bieden op ijzige oppervlakken.

Banden met M+S logo (Modder en Sneeuw)

M+S banden zijn banden die zijn ontworpen voor gebruik onder modderige en besneeuwde omstandigheden. De afkorting “M+S” staat voor “modder en sneeuw”. Deze banden hebben een profiel met grotere tussenruimtes en meer lamellen dan standaard banden, wat zorgt voor meer grip en tractie in winterse omstandigheden.

M+S-banden zonder het 3PMSF-logo zijn dus banden die weliswaar geschikt zijn voor gebruik onder modderige en besneeuwde omstandigheden, maar niet specifiek zijn getest en gecertificeerd voor hun prestaties in winterse omstandigheden. Dit betekent niet per se dat deze banden slecht zijn, maar het geeft wel aan dat ze mogelijk niet dezelfde prestaties leveren als banden met het 3PMSF-logo onder extreem winterse omstandigheden..

Mag je je winterbanden in de zomer gebruiken?

Wil je weten of jouw specifieke banden geschikt zijn om het hele jaar door te gebruiken? Je kan dit eenvoudig zelf checken door de snelheidsindex van je winterbanden te vergelijken met die van je standaardbanden. De snelheidsindex van de originele banden vind je terug op het gelijkvormigheidsattest.

Is de snelheidsindex van de winterbanden gelijk of hoger dan de index van de originele banden? Dan mag je de banden het hele jaar door gebruiken zonder verdere voorwaarden. Om te weten of de waarde van een index hoger of lager is kan je onze tabel raadplegen.

Is de snelheidsindex van de winterbanden lager dan de index van de originele banden? Dan moet je volgende regels respecteren:

  • Je moet in ieder geval een sticker aanbrengen die aangeeft wat de maximumsnelheid van de winterbanden is. Deze sticker moet duidelijk in het gezichtsveld van de bestuurder van het voertuig bevestigd zijn.
  • Heb je enkel de vermelding M+S op je banden: je mag met deze winterbanden enkel rijden tussen 1 oktober en 30 april en je moet de sticker kleven.
  • Heb je het 3PMSF logo op je banden: je mag het hele jaar door met je winterbanden rijden, op voorwaarde dat je de sticker kleeft.

In de zomer rijden met winterbanden

Let er wel op voor versnelde slijtage: winterbanden zullen sneller verslijten als je ze ook in de zomermaanden gebruikt. Je kan met veel soorten winterbanden naar de schouwing gaan. De autokeuring kijkt dan na of je banden de juiste maat hebben, of de belasting op de banden in orde is en het bandenrubber een minimum profieldiepte van 1.6 mm heeft. Met die profieldiepte geraak je dus wel door de keuring, maar de vraag is of dit onder alle omstandigheden veilig is tijdens een strenge winter. Op de website van Traxio, de federatie van de autosector, lezen we het volgende over winterbanden: “Winterbanden moeten wettelijk een minimale profieldiepte hebben van 1,6 mm, maar voor extreme winterse omstandigheden raadt de sector eerder 4 mm aan” (bron: Traxio)

Similar Posts