Trekhaak tot 750 kg laten keuren

Trekhaak tot 750 kg laten keuren - autokeuringAls je een trekhaak op je wagen monteert moet je zo snel mogelijk een keuring van de trekhaak laten uitvoeren. Hoe moet je een trekhaak tot maximum 750 kg laten keuren? In dit artikel bespreken we wanneer je ermee naar de autokeuring moet gaan en hoe de keuring wordt uitgevoerd. Opgelet, er gelden andere regels voor een trekhaak voor meer dan 750 kg. Het is dus belangrijk dat je vooraf weet wat je met de trekhaak van plan bent. Ben je van plan om enkel een kleine aanhangwagen of caravan mee te trekken of wil je een fietsendrager monteren? Dan is een trekhaak tot 750 kg voldoende.

Trekhaak tot max. 750 kg: wanneer laten keuren?

De regel is eenvoudig: een trekhaak tot maximum 750 kg moet je zo snel mogelijk na de montage laten keuren. Hoe de keuring van een trekhaak tot 750 kg verloopt zal afhangen van het tijdstip waarop je met je wagen naar de keuring gaat. Soms heb je voldoende aan een vereenvoudigde keuring waarbij enkel de trekhaak tot 750 kg wordt nagekeken. In andere gevallen zal je auto volledig worden gekeurd. In dat geval neemt de autokeuring de keuring van de trekhaak mee met de periodieke controle van je voertuig.

Vereenvoudigde keuring trekhaak tot max. 750 kg

Wagen minder dan 4 jaar oud

Is je wagen nog geen 4 jaar oud? Dan moet je wagen nog niet naar de keuring. Toch moet je meteen je trekhaak tot maximum 750 kg laten keuren. Ook als je wagen nieuw is of bijvoorbeeld maar één of twee jaar oud is. De technische controle zal dan niet het volledige voertuig nakijken. Enkel de koppelingsinrichting, de bevestiging en de elektrische aansluiting van het trekhaaksysteem wordt gecheckt. We spreken in dit geval van een vereenvoudigde keuring van de trekhaak.

Wagen meer dan 4 jaar oud

Heb je je auto nog maar net volledig laten keuren en besluit je nu toch om een trekhaak of fietsendrager te plaatsen? Als je je wagen dan binnen de 2 maanden opnieuw op de keuring aanbiedt zal de wagen zelf niet meer opnieuw gekeurd moeten worden. Er wordt dan enkel een technische herkeuring uitgevoerd waarbij de trekhaak wordt nagekeken. De keuring is beperkt tot het nakijken of de trekhaak of het fietsenrek correct zijn gemonteerd en bevestigd en of de elektrische aansluitingen in orde zijn.

Als je trekhaak tot 750 kg voldoet aan de vereisten zal je een groen schouwingsbewijs krijgen met de vermelding normaal gebruik (koppeling). Dit groene document is dan geldig tot aan de volgende periodieke controle.

Volledige keuring trekhaak tot max. 750 kg

Wagen minder dan 4 jaar oud

autokeuring trekhaak tot maximaal 750 kgIn België moet je niet wachten tot je wagen 4 jaar oud is om deze te laten keuren. Je mag ook al twee maanden vroeger naar de autokeuring voor een volledige periodieke keuring. Als je auto dus 3 jaar en 10 maanden oud heeft het geen zin om eerst een keuring van een trekhaak tot maximum 750 kg te laten uitvoeren om dan enkele weken later terug te keren om de rest van je auto te laten keuren. Bij een auto die 3 jaar en 10 maanden oud is zal de technische inspectie meteen een volledige periodieke controle van je wagen uitvoeren en de keuring van de trekhaak tot 750 kg daarin opnemen.

Wagen meer dan 4 jaar oud

Is je wagen meer dan 4 jaar oud en laat je de trekhaak tot 750 kg monteren tussen twee periodieke keuringen in? Als de periodieke keuring van je wagen meer dan 2 maanden geleden werd uitgevoerd zal de autokeuring opnieuw een volledige periode keuring van je voertuig uitvoeren

Voorbeeld: je gaat normaal jaarlijks in de maand februari naar de keuring en je beslist om op 1 juni een trekhaak tot maximum 750 kg op je auto te plaatsen. Dan zal je je wagen zo snel mogelijk op de keuring moeten aanbieden in de maand juni. Op dat moment zal door de schouwing een volledige technische keuring van je voertuig gebeuren. Niet alleen de trekhaak wordt dan in detail bekeken. Je wagen zelf wordt opnieuw geschouwd.

Tip: keuring trekhaak tot 750 kg

Als je dus van plan bent om een trekhaak tot 750 kg te plaatsen kijk je best vooraf wanneer je met de voertuig naar de jaarlijkse periodieke controle moet. De keuring van de trekhaak tot maximaal 750 kg kan dan meteen worden meegenomen met de jaarlijkse keuring van je voertuig. Je vermijdt daarmee dat je in de tussentijd een vereenvoudigde keuring moet laten uitvoeren. Je moet niet nog een keer extra aanschuiven bij de schouwing wat je tijd en geld bespaart.

Similar Posts