Trekhaak voor meer dan 750 kg

De autokeuring kijkt na of een voertuig veilig op de weg kan. Je moet daarom op regelmatige basis je trekhaak voor meer dan 750 kg laten keuren. Deze controle van trekhaken is verplicht voor alle voertuigen. Bovendien moet je zo snel mogelijk na de montage ervan naar de schouwing gaan. De regelgeving voor een trekhaak voor aanhangwagens met een MTM van meer dan 750kg is strenger dan voor andere trekhaken. We overlopen even de belangrijkste zaken die je moet weten over een trekhaakkeuring.

Trekhaak meer dan 750 kg: wanneer keuren?

In België moet je elke trekhaak die je monteert zo snel mogelijk laten keuren. Dat geldt dus ook voor een trekhaak voor meer dan 750 kg. Niet alleen de trekhaak zelf wordt aan inspectie onderworpen. Als je een trekhaak voor meer dan 750 kg laat keuren wordt ook het trekkende voertuig volledig gecontroleerd.

Een voertuig dat is uitgerust met een trekhaak trekhaak voor meer dan 750 kg moet bovendien jaarlijks naar de keuring. Dit geldt ook wanneer het voertuig nog geen vier jaar oud is.

In principe moeten personenwagens jaarlijks naar de keuring. Onder bepaalde voorwaarden kan je genieten van het bonussysteem waarbij je een jaartje mag overslaan. Voor een auto die voorzien is van een trekhaak voor meer dan 750 kg geldt dit bonussysteem nooit. Je zal dus altijd jaarlijks naar de keuring moeten.

Wat als je auto net periodiek gekeurd is en je daarna beslist om een trekhaak voor meer dan 750 kg te monteren? Binnen de twee maanden na de jaarlijkse keuring is er geen volledige herkeuring nodig. De autokeuring doet dan enkel een technische herkeuring, waarbij de koppelingsinrichting, bevestiging en de elektrische aansluiting van de trekhaak worden nagekeken.

Als alles in orde is krijg je een groen schouwingsbewijs dat de vermelding “trekker van aanhangwagens” bevat. Dit document is dan een jaar geldig.

Heb je een trekhaak voor meer dan 750 kg nodig?

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken of je wel een trekhaak voor meer dan 750 kg nodig hebt op je voertuig. Trek je altijd een zware last mee met een MTM van meer dan 750 kg kan je natuurlijk niet anders.

Mogelijks kan je ook kiezen voor een kleinere aanhangwagen. Die heeft dan een lager maximaal gewicht. De keuring van een trekhaak tot 750 kg is minder streng, in die zin dat je voertuig pas na vier jaar naar de periodieke keuring moet. Je kan ook profiteren van het bonussysteem waarbij je een jaar overslaat. Tegenwoordig zijn er ook kleine caravans op de markt waarbij het totale gewicht de 750 kg niet overschrijdt.

Similar Posts