Afspraak Tweedehandskeuring

Heb je een voertuig dat je wil tweedehands wil verkopen? Bij veel keuringsstations zal je hiervoor een afspraak tweedehandskeuring moeten maken.

afspraak tweedehandskeuring maken in BelgiëAls je een personenwagen, een licht bedrijfsvoertuig of een kampeerwagen wil verkopen op de tweedehandsmarkt moet je het voertuig eerst aanbieden voor een tweedehandskeuring. Begin 2023 geld dit ook voor bepaalde types van motorfietsen. Modellen met een motor van meer dan 125 cc en elektrische of hybride varianten met de vermogen van meer dan 11 kilowatt en een maximum van  meer dan 45 km/u moeten ook naar een tweedehandskeuring.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een volledige tweedehandskeuring en een visuele keuring. Dit wordt uitgebreid besproken in een ander artikel.

Moet je een afspraak tweedehandskeuring maken?

Er zijn in België verschillende firma’s die verantwoordelijk zijn voor de keuring van tweedehandsvoertuigen. De organisatie van deze bedrijven verschilt. Dat betekent dat de mogelijkheden om een afspraak te maken voor een tweedehandskeuring afhankelijk zijn van het bedrijf waar je je wagen laat keuren.

Je kan op onze pagina afspraak autokeuring terecht voor een overzicht van de verschillende bedrijven die de technische controle organiseren.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat een afspraak tweedehandskeuring inderdaad een vereiste is om een keuring voor verkoop te laten uitvoeren.

Praktische tips voor een tweedehandskeuring

We geven nog even mee dat je in België vrij bent om naar de keuring van je eigen keuze te gaan. Je bent dus niet verplicht om de tweedehandskeuring te laten uitvoeren in je eigen regio. Je kan dus nagaan waar het minder druk is en waar je het snelst een afspraak voor de keuring kan krijgen en met een gerust gemoed naar dat station gaan.

De procedure voor de technische inspectie is overal gelijk. Er is door Europa en de Belgische overheid immers duidelijk uitgeschreven hoe een tweedehandskeuring moet verlopen. Bovendien zijn de prijzen in alle keuringsstations gelijk. We geven deze snel nog even mee: als je een afspraak tweedehandskeuring hebt vastgelegd betaal je ongeveer 50 euro voor een visuele keuring en 70 euro voor een volledige keuring. Voor de exacte kostprijs verwijzen we door naar de pagina kostprijs tweedehandskeuring.

Vergeet niet dat het document voor de aanvraag tot inschrijving dat je mee krijgt op de keuring slecht 2 maanden geldig is. Heb je een afspraak tweedehandskeuring gemaakt? Dan heb je van die dag af  nog twee maanden tijd om het voertuig in te schrijven op de nieuwe eigenaar. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je een afspraak vastlegt.

Similar Posts