Een studie van VIAS, het vroegere Belgisch Instituut van de Verkeersveiligheid, heeft aangetoond dat zowat vijf procent van de autoritten wordt uitgevoerd door een bestuurder die moe en slaperig achter het stuur zit. Het is duidelijk dat dit absoluut geen goede zaak is op het vlak van de verkeersveiligheid. De politie kan chauffeurs controleren op het gebruik van alcohol of verdovende middelen. Vermoeidheid kan door een politieagent niet worden vastgesteld op basis van objectief meetbare criteria. Het is dus niet mogelijk om de chauffeur voor vermoeidheid een (tijdelijk) rijverbod te geven. En toch ligt het risico op een ernstig ongeval behoorlijk hoog.
Het is daarom belangrijk dat wie zich moe, suf en minder alert voelt zelf zijn verantwoordelijkheid neemt en zijn voertuig aan de kant zet. Je zorgt daarmee voor je eigen veiligheid en die van je medereizigers en andere weggebruikers. Rijden als je moe bent is net zo gevaarlijk als rijden onder interview van alcohol.
Waarom zitten chauffeurs moe achter het stuur?
De studie van het VIAS heeft ook aandacht besteed aan de redenen waarom chauffeurs moe achter het stuur van hun auto, bestelwagen of vrachtwagen plaatsnemen. Het is voor ons absoluut niet verwonderlijk dat in tijden van hoge werkdruk, stress en burn out vermoeidheid voortdurend op de loer ligt. Heel wat mensen razen door hun leven en dus ook over de wegen. VIAS houdt het in zijn studie bij meer directe oorzaken van vermoeidheid: chronisch slaaptekort, een onregelmatig werkregime, zeer vroeg opstaan en lange uren achter het stuur. Wie meer dan vier uur per dag rijdt geeft zowat acht keer meer kans om moe en suf achter het stuur te zitten.
Vermoeidheid achter het stuur is even gevaarlijk als de combinatie alcohol en rijden. Internationale studies hebben al vaker uitgewezen dat een vermoeide chauffeur in één ongeval op vijf aan de oorzaak ligt.