Nieuwe tarieven autokeuring voor 2024

De tarieven van de autokeuring worden in Vlaanderen vastgelegd door de Minister van Verkeer. Daarom zijn de tarieven in alle centra gelijk. Jaarlijks mogen de autokeuringen de tarieven aanpassen aan de index. Voor een verhoging van de tarieven met met meer dan de index moet er overlegd worden met de bevoegde minister. Omdat we in 2024 maar een beperkte inflatie hebben ten opzichte van 2023 gaan de prijzen in 2024 niet zo sterk omhoog.

Kostprijzen keuring voor 2024

Voor een overzicht van alle nieuwe tarieven in 2024 verwijzen je graag naar deze pagina. De belangrijkste keuringen van je ook snel terugvinden op de volgende pagina’s:

Vergelijking van de tarieven met andere landen

Vergelijken we de prijzen van een autokeuring met de ons omringende landen dan stellen we vast dat de prijzen in België zeker goed meevallen. België heeft een eigen systeem van organisatie met erkende schouwingscentra. In andere landen, zoals Frankrijk en Nederland, worden de controles uitgevoerd door garagisten die over een erkenning beschikken om autokeuringen te mogen uitvoeren.

Frankrijk

Kijk bijvoorbeeld eens naar Frankrijk. We zien dat de keuring van een auto daar zeker niet goedkoper is dan in België. Omdat er heel wat aanbieders van keuringen lopen de prijzen sterk uiteen. Bij een aantal erkende garages kan je al naar de keuring voor 45 Euro terwijl anderen daar 110 Euro voor rekenen. Er zit natuurlijk wel een addertje onder het gras.

Je kan bij een erkende garagist je auto laten keuren voor een interessante prijs. Maar als die dan nadien allerlei zaken vindt die zogezegd hersteld moeten worden komt de totale kostprijs een pak hoger te liggen. Als je met alle factoren rekening houdt kan je zeggen dat de kostprijs voor een autokeuring in Frankrijk gemiddeld ongeveer 75 à 80 Euro kost. Dat is toch een pak meer dan wat je in België betaalt voor een gelijkaardige keuring voor een gewone personenwagen.

Nederland

Ook in Nederland lopen de prijzen veel sterker uiteen. Bij sommige keuringscentra kan je al terecht voor €19 terwijl je bij andere tot €63 zal betalen. Daar geldt dezelfde situatie als in Frankrijk. Wie trouwens een wagen heeft op Nederlands kenteken kan deze ook in België in een aantal centra laten keuren. De adressen vind je op de pagina AKP-keuring in België.

Conclusie

Net zoals elk jaar zijn de tarieven voor de autokeuring voor 2024 dus gestegen. De stijging tegenover de prijzen van 2023 is zeer beperkt. Bovendien kunnen we zeggen dat de keuring in België in vergelijking met onze buurlanden zeer democratisch is wat de prijzen betreft.

Similar Posts